Промени в кабинета в Белгия след разкол в коалицията заради мигрантите

Барт Де Вевер още преди дни заплаши с излизане от управляващата коалиция

Управляващата коалиция в Белгия се разпадна поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. От правителството излезе партията "Нов фламандски алианс" и нейните министри са заменени с нови, след като представителите на коалиционния партньор се оттеглиха заради несъгласие страната да се присъедини към Пакта на ОНН за миграцията.

"Нов фламандски алианс", най-голямата политическа партия в холандскоезичната област Фландрия, през последните седмици блокираше подписването от Белгия на Пакта на ООН за миграцията, заплашвайки с излизане от управляващата коалиция, които и в крайна сметка изпълни.

От кабинета си тръгват негови ключови министри като вътрешният  Ян Ямбон, на отбраната Зандер Лунс и на финансите Йохан Ван Овертвелд. Напускат и двамата държавни секретари Тео Франкен и Зухал Демир – по миграцията и социалната политика.

Техните оставки са били приети от белгийския крал Филип и техните функции са преразпределени между други членове на кабинета.

Така министърката на социалните грижи и здравеопазването Маги де Блок ще поеме въпросите на бежанците и миграцията. Вицепремиерът Александер де Кро ще поеме финансовото министерство от Йохан ван Овертвелд. Държавният секретар Питер де Крем става вътрешен министър на мястото на Ян Ямбон, а земеделският министър Дени Дюкарм става министър на отбраната.

Партията "Нов фламандски алианс" обяви по-рано пред деня, че напуска управляващата коалиция поради разногласия по Пакта на ООН за миграцията. Снощи лидерът на партията Барт де Вевер предупреди, че алиансът ще излезе от коалицията, ако премиерът замине за Маракеш да одобри пакта от името на Белгия.

Така Шарл Мишел се озовава начело на правителство на малцинството пет месеца преди следващите парламентарни избори.

Споделяне

Още от Свят