Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Промени в кампанията за директните плащания на фермерите

0 коментара
Промени в кампанията за директните плащания на фермерите

Кампания за директните плащания на фермерите тръгва с редица промени в правилата за подпомагане. Те са предприети след проведени допитвания до земеделските производители.

Всяка година кампанията тръгва традиционно на 1 март и приключва без санкция за стопаните до 15 май.

В петък в Държавен вестник бяха обнародвани промените в двете наредби, които определят правилата за кампанията за Директни плащания 2020 г. Това са Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания и Наредба № 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми за кампанията за Директни плащания 2020 г.

С една четвърт по-висока ставка за първите 50 животни

Фермерите ще получават с 25% по-висока ставка за първите 50 животни по схемите за обвързано подпомагане на животни. По този начин се въвежда завишена модулация в ставката за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави, Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол, по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници и по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол и Схемата за обвързано подпомагане за биволи.

Промяна има и в модулацията по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол. При нея за първите 200 животни стопаните ще получават с 25% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

Облекчения при доказване на млеконадоя

С Наредба № 3 се въвежда облекчение в изискването за доказване на реализацията на мляко по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави за стопаните на млечна крава в преход или преминала период на преход към биологично производство. Вместо досега изискваните количества от 2000 кг, те ще трябва да докажат реализация на количества от 1500 кг мляко.

Към момента кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство и площи в преход към биологично земеделие също удостоверяват по-ниски добиви, спрямо конвенционалното производство.

Промяна има и за възрастта на биволите, допустими за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за биволи, а именно женски животни на 27 месеца и повече.

Теренни проверки

Промените предвиждат при извършване на теренни проверки в сектор "Плодове и зеленчуци" Министерството на земеделието ще осъществява контрол на площите, заявени за подпомагане с култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване на физическия блок.

Ще се следи и за стриктното спазване на минималните агротехнически мероприятия.

От 2020 г. периодът на задържане на полето на междинните култури за целите на изпълнение на изискванията за екологично насочени площи ще бъде от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване. Досега прилаганият период беше от 1 октомври до 1 декември. Добавя се изискване междинните култури да бъдат засети преди 1 септември на годината на кандидатстване.

Това е в резултат от проведено допитване до земеделски стопани през месец юли 2019 г. от областните дирекции "Земеделие". То показва, че от 591 земеделски стопани, 487 (82.4%) са изразили становище, че периодът от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване е по-подходящ предвид националната специфика на страната. За периода от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване са отговорили 104 земеделски стопани (17.6%).

Промени при отглеждането на памук и коноп

По Схемата за специално плащане за културата-памук ще бъдат предоставени единствено официалните етикети от опаковките на семената, използвани за посев, като се заличава изискването за предоставяне на сертификат.

Официалните етикети остават към екземпляра на заявлението за подпомагане, което се изпраща на съответната областна дирекция на ДФЗ-РА. Това са документи с уникални номера и могат да бъдат проследявани, за разлика от сертификатите, които се издават за цяла партида.

Регламентира се и изискване към кандидатите по Схемата за единно плащане на площ, които използват площите за производство на коноп. Те трябва да представят всички оригинални етикети от използваните опаковки семена. ДФЗ-РА ще маркира етикетите и ще ги връща на кандидатите.

Промени при подпомагането на необлагодетелствани райони

С постановление на Министерски съвет бе приет нов обхват на районите с природни ограничения, различни от планинските. Изменението и допълнението на Наредбата за определяне на критериите на необлагодетелстваните райони бяха обнародвани в Държавен вестник на 24 февруари 2020 г.

От стартирането на кампания 2020 г. всички земеделски стопани, които извършват земеделска дейност в тези землища, ще имат възможност да кандидатстват за пълния размер на подпомагане по подмярка 13.2 "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения", съгласно Наредба № 6 от 2015 г.

Фермерите ще получат 25 евро/ха за площи в землища, които отпадат от обхвата на районите с природни ограничения, различни от планинските, в кампанията по Директни плащания 2020 г.

Размерът на преходната помощ и списъкът на отпадащите землища са разписани в Наредба № 6 от 2015 г., чиито промени бяха обнародвани в Държавен вестник в петък.

Плащания по "Агроекология и климат"

С началото на кампанията ще стартират и приеми по мярка10 "Агроекология и климат", мярка 12 "Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите", както и по мярка 13 "Плащания за райони с природни или други специфични ограничения" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По мярка 10 ще се приемат заявления за плащане, с които се удължават за шеста година ангажименти за част от направленията и дейностите по мярката, както и такива, с които се изпълняват поети ангажименти.

Кандидатите по мярка 10 "Агроекология и климат", включително тези, които имат възможност да удължат ангажиментите си, ще могат да го направят с размера на площите, за които имат ангажимент по мярката.

България е изпратила предложение за изменение на програмата, в което се предлага прехвърляне на средства в размер от 40 млн. евро от резерва на ПРСР. След получаване на отговор от ЕК ще бъдат предприети своевременни действия по изменение на заповедта за прием.

С Наредба № 5 е актуализирано заявлението, където се въвежда възможността за подпомагане и на необлагодетелствените райони по подмярка 13.3. "Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения".

Обхватът на тези райони, ще бъде определен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.