Промени в критериите за участие във "ВИП Брадър" заради Ванко 1

Участието на Ванко 1 в тв формата предизвика негодувание сред зрителите

"Нова телевизия" променя критериите за избор на участници във "ВИП Брадър" след като в тазгодишното издание на риалити формата участие взе скандалният рапър Ванко 1, който бе осъден като трафикант и сводник.

Това стана ясно от изявление на шведския собственик на телевизията MTG пред в. "Гардиън".

"Гардиън" припомня, че според докладите на Държавния департамент България е един от главните източници на трафика на хора в Европейския съюз, а съдебната ѝ система е критикувана, че наказва такива престъпления с условни присъди и не защитава достатъчно потенциалните жертви.

Става въпрос за Иван Главчев, известен още като Ванко 1, който през 2003 година бе осъден за сводничество, трафик на жени и незаконно притежание на оръжие.

В изявление пред "Гардиън" шведският собственик на "Нова телевизия" - Modern Times Group (MTG), съобщи, че телевизията ще промени процеса на избор на участници в предаването.

"В светлината на получените оплаквания местният ни клон преразглежда критериите за избор на състезатели в подобни предавания, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и компанията няма да включва хора с такива присъди в бъдещи предавания", казват от MTG.

В понеделник Главчев поиска да напусне предаването по здравословни причини. По неофициална информация "сценката" прикрива скандал в телевизията, заради вълната от възмущение на граждани и неправителствени организации заради участието на Ванко 1 във формата и представянето му като българска ВИП фигура. 

Присъствието му в предаването доведе до сигнали в Съвета за електронни медии (СЕМ), а от клуб "Не Си Сам(а)" публикуваха в сайта "Мама Нинджа" отворено писмо до "Нова броудкастинг груп" и СЕМ.

Междувременно в сряда в социалната мрежа Фейсбук се разпространи факсимиле на отговора от Съвета за електронни медии, разпратен до оплакалите се граждани.  В него заместник-председателят на СЕМ Бетина Жотева твърди, че институцията не може да стори нищо за подбора на участниците в предаването, защото няма право на вмешателство. Законът за радиото и телевизията наистина не разрешава на регулатора да се бърка в редакционната политика, а от СЕМ смятат, че подбора на участниците в риалити формата е сходен с подбора на гостите в публицистичните предавания.

От СЕМ изтъкват, че предаването било провокативно, а и в него, според писмото, се сблъсквали гледни точки – като никоя не насърчавала поведение, противоречащо на закона. 

Още във визитката си в предаването обаче Главчев заяви: "Искат изкуствено да ни наложат, че половете трябва да се изравнят. Аз не виждам нищо срамно в това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото в крайна сметка. Всеки да си знае ролята в живота".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?