Промени в стандарта и пътеките срещу апетитите в инвазивната кардиология

Промени в стандарта и пътеките срещу апетитите в инвазивната кардиология

Ще има промени в медицинския стандарт по кардиология, за да се пресече тенденцията за лавинообразно нарастване на процедурите, извършвани в инвазивната кардиология, стана ясно на форум по проблема във вторник. Промяната в стандарта се препоръчва от експертите на Изпълнителна агенция “Медицински одит“, която в последните месеци извърши проверки в 20 болници, работещи по клинични пътеки в инвазивната кардиология.

Зам.-здравният министър Иван Миланов коментира пред журналисти, че вероятно ще има ревизия на медицинския стандарт, както и на клиничните пътеки, така че “да се позатвори широко отворената в момента врата, позволяваща, когато пациентът получи болка в гърдите, веднага да се извърши интервенция“.

Миланов не уточни дали под промяна в клиничните пътеки се има предвид и намаление в цената им, но именно високите цени на тези клинични пътеки са причина за големия апетит на болниците към тях и за увеличаващия се брой специализирани кардиологични болници. Само преди два месеца бе първата копка на поредната кардиологична болница – в Плевен, на която присъства лично премиерът Бойко Борисов.

От НЗОК отчетоха, че докато през 2009 година са сключили 203 договора по клинични пътеки в инвазивната кардиология, тази година договорите са 239. През периода януари-май тази година по клинични пътеки за инвазивна кардиология са преминали 26 698 пациенти и са изплатени 56.6 млн. лева. За същия период на миналата година са преминали 19 226 пациенти и са платени 41.5 млн. лева.

Проверките и анализите на агенцията и на здравната каса показват, че в едни болници инвазивните процедури, преминалите болни и съответно постъпленията са значително повече отколкото в други. Очаквано това са специализираните кардиологични болници като университетската “Света Екатерина“ и болниците на "Търговска лига" в Ямбол, Велико Търново и Варна. Пловдивската университетска болница “Свети Георги“ също е водеща по брой процедури в инвазивната кардиология.

За първите пет месеца на тази година в “Свети Георги“ по клинични пътеки в инвазивната кардиология са изплатени средства за 2 586 случая, в кардиологичната болница в Плевен 2432, в специализираната болница за активно лечение по кардиология (СБАЛК) Ямбол 2378, в СБАЛК Велико Търново 2240, в СБАЛК Варна - 1833, в “Пирогов“ - 740, в болница “Лозенец“ - 764, в “Токуда“ - 1029, в “Света Екатерина“ - 1905.

“Другото, което ми направи впечатление е, че в 50% от случаите, в които са използвали тези методи, резултатът е бил негативен, т.е. пациентът не е имал стеснение на кръвоносните съдове“, коментира Миланов. По думите му е нормално при 30% от случаите резултатът да е негативен“, каза той.

Среднодневната натовареност на катетаризационните лаборатории показва, че в университетската специализирана болница по кардиология в Плевен минават по 23 души, в "Свети Георги“ – Пловдив - 22, в СБАЛК Ямбол -19, докато в Александровска болница - трима. “Малко множко ми се виждат 23 пациенти на ден“, коментира Миланов, но уточни, че има и значение, дали лабораторията работа до 14 часа или денонощно.

Проверките на Изпълнителна агенция “Медицински одит“ са установили необичайно висок процент пациенти с нормални коронарни съдове в някои болници, както и немотивирано катетеризирани по спешност пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България