Промени в Закона за вероизповеданията са на път да скарат БСП и ДПС

Левицата предлага да не се връщат на конфесиите храмове, които са културни и национални паметници

Куршум джамия в Карлово. Сн. БГНЕС

Поправка в Закона за вероизповеданията, внесена от депутати от БСП, в понеделник, с която се спират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти - културни паметници държавна или общинска собственост, е на път да развали добрия тон в управляващата коалиция.

Текстовете, внесени от трима народни представители от левицата – Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева - се оказва, че не са съгласувани с ДПС.

Мотивите към кратката поправка са лаконични: "Действащото законодателство за културното наследство урежда опазването и закрилата на културното наследство на България, в т.ч. и материалното недвижимо наследство като носител на историческа памет, национална идентичност и с научна или културна стойност. Предлаганият законопроект има за цел да създаде условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и равен достъп на гражданите до него. С предлаганото допълнение се създават условия за по-ефективното реализиране и прилагане на закона и гарантиране на обществения интерес".

Леви депутати коментираха, че истинската причина за поправката са претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти. Това възпламени ДПС. Зам.-шефът на комисията по вероизповеданията и бивш главен секретар на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов заяви, че поправката не е съгласувана с тях. И допълни, че много от храмовете са одържавени с грабеж.

"Никой поп, имам или свещенослужител няма да ги е предоставил доброволно на държавата и на комунистическата партия, всичко е ставало под натиск и с манипулации - или чрез службите за сигурност, или чрез армията, или чрез недобросъвестни депутати като тези. Религията може да приватизират", заяви гневно Хафъзов.

Председателят на правната комисия Четин Казак също не скри изненадата си от постъпката на левицата. Според него това е опит за яхане на националистическата вълна и печелене на активи на местно ниво.

Поправката на депутатите от БСП ще засегне също и православни храмове като църквите в Арбанаси, Боянската църква, храм-паметника "Александър Невски", или мюсюлмански като Куршум джамия в Карлово. Ако предложението бъде прието, ще обхване и сградата на Националния археологически музей, към която засега няма претенции.

През лятото депутати от БСП, ДПС и "Атака", начело с шефа на парламента Михаил Миков, внесоха изменения в закона, които улесняваха възстановяването на собствеността на религиозните общности за имоти, за които вероизповеданията нямат документи, но не беше направено изключение за културните паметници. Тогава археолози и експерти по културно наследство реагираха много остро, законът не беше приет от комисията по култура и това отложи изобщо обсъждането на закона на първо четене в пленарната зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България