Промени във френската конституция проправят пътя за референдум

Френският парламент прие в понеделник поправки в конституцията, с които стана възможно в страната да бъде организиран референдум за Европейската конституция през лятото на т. г., предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

На съвместно заседание в двореца Версай Националното събрание (долната камара) и Сенатът одобриха промените със 730 гласа "за", 66 "против" и 96 "въздържали се".

Управляващото дsсноцентристко мнозинство и социалистическата опозиция подкрепиха поправките, с които бяха премахнати противоречия в текстовете на френската и Европейската конституция.

Премиерът Жан Пиер Рафарен каза, че поправките са следствие от фундаменталното и позитивно развитие в организацията на Европа.

Очаква се референдумът във Франция да бъде насрочен за май или юни.

Датският министър - председател обяви в понеделник, че Дания ще проведе референдума за конституцията на ЕС на 27 септември.

Независимо от ентусиазма на френското ръководство за европейското споразумение по повод конституцията, френският електорат има навика да използва референдумите за наказание на непопулярни правителства, отбелязва ББС. Много от проевропейски настроените избиратели могат да гласуват отрицателно, за да изразят вътрешнополитическото си недоволство спрямо управлението.

Освен това стои въпросът и с молбата на Турция за членство в ЕС.

Евроскептиците във Франция се опитват да убедят избирателите, че като гласуват положително за конституцията на ЕС, с това казват "да" и на турското членство в ЕС, срещу което се обявяват много французи.

Проучванията на общественото мнение показват, че французите одобряват конституцията на ЕС, но от това не произтичат никакви последствия за начина им на гласуване на референдума.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?