Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Промение в ДПК предвиждат засилени мерки срещу сивата икономика

0 коментара

Парламентът прие на първо четене промените в Данъчнопроцесуалния кодекс, които предвиждат засилени мерки от страна на администрацията срещу сивата икономика, специални правила за прилагане на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане, за да се предотврати укриването на данъци по тази линия.

Заместник-министърът на финансите Гати ал Джебури посочи, че ако не се приемат тези текстове, ще трябва да бъдат предложени 51 законопроекта за всички спогодби за избягване на двойното данъчно облагане.

Доходите на чуждестранно лице, което е местно на държава, с която България има влязла в сила спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, се декларират и облагат при условията и по реда на съответния български данъчен закон.

След внасянето на данъка чуждестранното лице може да поиска възстановяване по реда на закона на разликата между платения данък и дължимия по съответната спогодба.

В тези случаи чуждестранното лице трябва да докаже, че е местно лице на другата държава по силата на съответна спогодба и е притежател на дохода от източник в България и че няма място на стопанска дейност или определена база на територията на България, с които съответният доход е свързан, предвижда законопроектът.

Лицето трябва да докаже и че са изпълнени особените изисквания за прилагане на спогодбата или отделни нейни разпоредби. Сумата на подлежащия на възстановяване данък се превежда по банкова сметка в България, посочена от чуждестранното лице.

В проекта се предвижда министърът на финансите да може да анализира, разяснява и изготвя становища по отношение на данъчното законодателство и данъчната практика на потенциални чуждестранни и местни известитори.

Според комисията по евроинтеграция това ново правомощие нарушава принципа на предвидимост в действията на администрацията. Предлага се още всички разноски по принудителното събиране на данъци да бъдат поемани от длъжниците. Разширява се кръгът на хората, които ще имат достъп до данъчна информация, представляваща служебна тайна.

И от лявата, и от дясната опозиция остро възразиха срещу промените в кодекса, като ги нарекоха съмнителни, спорни и недообмислени. Подчертано бе още, че се разширяват правомощията на данъчните органи за сметка на данъкоплатците.

Председателят на бюджетната комисия Иван Искров заяви, че действително някои от текстовете на МС не са добре обмислени и така подкрепи част от аргументите на опозицията.

Когато главният данъчен директор възложи ревизия и срокът се окаже недостатъчен, той може да бъде продължен след мотивирано предложение от органа, определен да издаде данъчния ревизионен акт.

Към тези текстове имат забележки парламентарните комисии по бюджет и финанси и по евроинтеграция. Според комисиите трябва да бъде фиксиран срок за максимално удължаване на данъчните проверки.

Липсва достатъчна правна сигурност във връзка с предложената процедура за прилагането на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане. Не е предвиден механизъм за защитата на добросъвестния данъчен субект, който вече е платил недължим данък в случай на забава или отказ на данъчната администрация за възстановяване на разликата между платения и дължимия данък.

Разпоредбата за превеждане на подлежащия на възстановяване данък по банкова сметка в България е материално-правно ограничение, което също не е основано да сключените спогодби, противоречи на принципа за свободата на движение на капитали.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.