Промените отговарят на обществените очаквания

Промените в правителството до голяма степен отговарят на обществените очаквания, смята Мирослава Янова от МБМД, цитирана от БТА.

Тя определи като закъснели промените в образованието и здравеопазването. В последните години тревогите на българина в тези сфери започнаха да се изкачват нагоре, дори изместиха проблема с престъпността, коментира Янова. Управленците и политиците не могат да се научат да бъдат по-скромни и внимателни, особено що се отнася до безконтролните разхищения на Националната здравноосигурителна каса, добави тя.

"Не мога да не поздравя премиера за служебното изкачване на Лидия Шулева, защото тя, заемайки се с една много тежка сфера, за първи път показа какво може да се направи със същите средства и условия, когато човек излязъл от бизнес-средите като Шулева се заеме да работи", заяви Янова по повод персоналните промени в кабинета.

Според социоложката, в парламентарната група на НДСВ очевидно има напрежения и затова е търсен баланс при разместванията в министерствата.

Лидия Шулева е успешен министър, част от усилията на Николай Василев очевидно са оценени, но от друга страна, това може да се разглежда като форма на понижение или жълт картон, коментира Янова. Според нея позицията на Пламен Панайотов в правителството след очакваните промени е, за да не остане Панайотов без позиция, ясен статут и функции.

Обществото ще приеме резервирано тази промяна, прогнозира Мирослава Янова и допълни, че е възможно да се наблюдава частично повишение на надеждите и на оптимизма, но по-големият проблем е дали това доверие ще успее да се задържи.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: