Промените в изборните правила – какви, колко, кога

Граждански организации и експерти се събират на дискусия за промените в изборните правила, на която ще бъдат поставени въпросите "Какви?", "Колко?" и "Кога?". Ще се обсъдят и възможните сценарии за измененията в Изборния кодекс, ще се изясни и въпросът защо 14 неправителствени организации не участват в обсъждането в парламентарна зала.

Дискусията ще се проведе в понеделник, 8 юли, от 10 ч. в Център за култура и дебат "Червената къща".

Целта е да чуем какви промени в Изборния кодекс предлага тази група активисти и експерти, която отказа да обсъжда предложенията си с този парламент по времето на това правителство.

Обсъждането ще има три главни теми – "ролята на медиите", "начинът на излъчване на представители" и "изборна администрация“. Те ще бъдат представени от Антоанета Цонева ( Институт за развитие на публичната среда), Даниел Смилов (Център за либерални стратегии) и Ваня Нушева (Прозрачност без граници), Кристина Христова (Асоциация на европейските журналисти) и други.

Боряна Димитрова (Алфа рисърч) ще даде контекста като опише очакванията на гражданите към промените в изборните правила. След това ще има свободна дискусия.

Модератор на дискусията е Деян Кюранов.

AnchorОрганизаторите на обсъждането приканват гражданите да предложат свои идеи или очаквания. Това може да стане онлайн на адрес [email protected], както и по време на стрийминга, който ще се осъществява с помощта на OFFNews и Гневните.

Предложенията могат да бъдат представени и в хартиен вариант, като бъдат пуснати в картонена кутия с надпис "Гласуването има значение“ на рецепцията на Червената къща.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?