Промените в кабинета ще бъдат обявени в понеделник

Премиерът Сакскобургготски ще обяви пред НДСВ в понеделник промените в кабинета, които се очаква да бъдат обсъждани до последния момент и не е ясно дали ще са персонални, структурни, или и двете.

Макар че няма желание да сменя министри четири месеца преди изборите, Симеон е принуден да направи някакви рокади, за да отговори на исканията на най-новия коалиционен партньор Новото време.

Очакванията са промените да бъдат по-скоро козметични и да не доведат до промени в политиката на правителството, а само преразпределение на властови и финансови ресурси, чрез включването и на Новото време.

В петък сутринта правителственият говорител каза, че ще съобщи за промените в кабинета в понеделник в 14 часа. По-късно премиерът потвърди, че Димитър Цонев е направил това съобщение по негова инструкция, но отказа да хвърли яснота върху намеренията си.

Само Доган призна да е запознат с промените

Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че е запознат с промените, но те ще бъдат обявени от министър-председателя в понеделник.

Според вицепремиера Пламен Панайотов и лидера на Новото време Емил Кошлуков обаче консултациите още продължавали. Ще продължат и през почивните дни, каза Кошлуков, чието мнение за пръв път съвпадна с това на Панайотов.

Не са изключени нито структурни, нито персонални промени, каза Панайотов и отново подчерта, че човекът, който ще ги направи, е министър-председателят.

Анализатори не очакват драматични промени в правителството

Социологът Живко Георгиев не очаква някакви радикални промени в кабинета. Според него, дори и да има сериозни персонални рокади или структурни реформи, те няма да доведат до реална промяна четири месеца преди края на мандата на това управление. "Подобни смени няма да имат дори символичен смисъл, камо ли някакъв политически или социален ефект. Те са само демонстрация на желанието на новия коалиционен алианс да се придържа към буквата на сключеното межде НДСВ, ДПС и Новото време споразумение".

Идентична прогноза направи и политологът Димитър Димитров. И според него, промените ще бъдат малки, а не драматични. Обяснението е типичният стил на ръководството на НДСВ и най-вече на премиера Симеон Сакскобургготски, който рядко прибягва към радикални смени. Димитров обясни и крайната предпазливост на политиците да дават каквато и да информация относно промените с факта, че те ще бъдат решени окончателно в последния възможен момент.

Всички министри отрекоха да са информирани за решението на премиера.

Вицепремиерът Лидия Шулева, която "води" листата на Новото време за смяна, лаконично коментира: "Премиерът решава".

Симеон сменя Абрашев и Дамянов?

Персоналните промени в правителството най-вероятно ще засегнат трима министри, съобщиха осведомени. Според предпоследна информация "обичайният заподозрян", строителният министър Валентин Церовски, отново щял да запази поста си, но нововремци ще се опитат да вкарат свои хора като негови заместници в строителното ведомство. Едно от спряганите имена е на Красен Кралев, който е член на партия Новото време.

С креслата си може се разделят някои от другите нарочени от Новото време "двойкаджии" в правителството - Божидар Абрашев и Игор Дамянов. Твърде възможно било някой от тези постове да се заеме от представител на Новото време заради критиките на хората на Кошлуков към тези ведомства и най-вече заради очакваното разпределение на финансови ресурси и поръчки по инициативите за реформа в образованието на финансовия министър Милен Велчев, който е тясно свързан с Новото време.

Според някои източници, вече са водени разговори със скулптура Вежди Рашидов (протеже на Мултигруп и ДПС), както и с директора на НДК Христо Друмев. За кандидатурата на Рашидов са настояли Новото време, тъй като напоследък не бил в добри отношения с Доган.

Шулева - само понижена

Засега се твърди, че Лидия Шулева няма да бъде сменена, а само понижена от вицепремиер в редови министър.

ДПС и Новото време нарочиха Шулева за виновник за провала на сделката по приватизацията на Булгартабак и последвалата парламентарна криза. Тъй като Симеон позволи тази позиция да бъде легитимирана от НДСВ чрез гласуваната в парламента декларация, Кошлуков и Доган усилиха натиска за нейното махане от правителството.

В действителност лидерът на ДПС е заинтересован от смяната на земеделския министър Мехмед Дикме, който е в конфликт с партийната централа, макар темата да не се коментира публично.

Според депутати от НДСВ обсъжданият вариант за понижение на Шулева включва министерството ѝ да бъде разделено на две, като туризмът бъде даден на ДПС и Новото време. При този вариант, обсъждан и при предишните рокади в кабинета, заместник - министърът на ДПС Димитър Хаджиниколов, който отговаря за туризма, ще стане титуляр на евентуално ново ведомство.

Друг обсъждан вариант за удовлетворение на нововремци е включване на техен зам. -министър в екипа на Шулева.

Севлиевски и Кошлуков не искали да са министри за 4 месеца

В петък следобед се разнесе и слух, че лидерът на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски може да замени Лидия Шулева начело на икономиката. От Новото време обаче казаха, че нито Севлиевски, нито Кошлуков възнамерявали стават министри в края на мандата на това управление. Основното искане на Новото време обаче е да бъдат включени в изборните листи на НДСВ, което ще им подсигури влизането в следващия парламент. Засега обаче НДСВ предпочитат да не се обвързват с бившите си съпартийци.

В неделя ще бъде финалната среща между тримата лидери в коалицията - Симеон, Доган и Кошлуков по промените в кабинета. В понеделник Симеон ще съобщи на партийното ръководство окончателното решение преди да замине за Брюксел.

При предишния ремонт на кабинета през юни 2003 г. списъкът с министрите е претърпял няколко варианта до внасянето му в парламентарната група на НДСВ.

Източници от ръководството на царската партия съобщиха неофициално, че не се предвиждат структурни промени в министерствата на екологията и земеделието. В подкрепа на тази теза се изказаха в четвъртък и самите министри Долорес Арсенова, която е в ръководството на царската партия, и Мехмед Дикме. Двамата обявиха, че подобни размествания не са резонни и удачни.

Външният министър Соломон Паси, подобно на всичките си колеги каза, че не се притеснява от готвените промени и че нито един човек не се е родил като министър и не е добре да умре на този пост.

Ако някой ми беше поискал оставката, щях да знам, заяви министър Мехмед Дикме, заради чиято подмяна Доган настоя да го "пакетират" с Шулева.

Строителния министър Валентин Церовски, който също е сред най-спряганите имена за смяна заяви, че е спокоен за поста си: "Има много работа, която трябва да свърша".

Министър- председателят не ни е информирал за промените и дори не знам кога ще бъдат направени, заяви екоминистърът Долорес Арсенова. Тя каза, че ако се налага, ще разкрие допълнителен пост за заместник - министър на Новото време във ведомството си.

Образователният министър Игор Дамянов пък заяви, че знае какви промени се готвят, и допълни, че нямал притеснения за себе си.

Вицепремиерът Николай Василев обобщи, че всичките му колеги се чувстват по един и същ начин преди промените и шеговито предложи ведомството му да се раздели на четири.

Културният министър Божидар Абрашев не присъства на тържественото заседание в парламента за промените в конституцията, където се събраха премиерът и повечето членове на кабинета.

Депутатът от ДПС Кемал Еюп коментира в кулоарите, че очаква и персонални, и структурни промени в кабинета. Според Еюп трябва да бъде отговорено на очакването на обществото за персонални промени в кабинета, а не да бъдат извършени само структурни рокади чрез разделяне на министерства и назначаване само на нови министри.

Споделяне

Още от България