Промените в климата могат да струват 1 трилион долара на бизнеса

Промените в климата могат да струват 1 трилион долара на бизнеса

Климатичните промени може да струват близо 1 трилион долара на бизнеса, показва доклад на благотворителната организация CDP, публикуван от "Ройтерс", цитирана от “Дневник“. Разходите ще са необходими за справяне с повишените температури, хаотичните промени във времето и оскъпяването на емисиите от парниковите газове.

Докладът обхваща над 200 от най-големите компании на света. Организацията CDP е уважавана сред мениджърите и политиците, които вярват, че глобалното затопляне е заплаха за финансовата система на света.

Близо половината от предвидените в доклада разходи за биснеса се оценяват "от вероятни до сигурни". Изследваните фирми очакват големи ползи, ако светът успее да намали емисиите навреме, за да избегне най-тежките климатични сценарии, които учените намират за екзистенциална заплаха пред индустриалната цивилизация.

Възможните печалби те оценяват на 2.1 трилиона долара заради потенциално увеличеното търсене на електромобили и инвестиции в обновяема енергия.

"Много фирми все още са далеч от това адекватно да оценят климатичните заплахи", коментира директорът по климатичните промени в CDP Николет Бартлет, която е и автор на доклада.

Огранизацията посочва, че изследването няма как да даде напълно точна прогноза за това какво мисли бизнеса, тъй като разчита на доброволно споделена от него информация. Тревогата на инвеститорите заради измененията в климата се увеличава в много държави - също както и активизмът по тези въпроси, след като е все по-трудно да се игнорират – сушите, жегите, пожарите и бурите.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?