Промените в конституцията наесен - само за съдебната власт

Промените в конституцията са нелека и отговорна задача, несериозно е да се разширява кръгът от конституционни промени, още по-малко да се излиза с предложения за нова Конституция. Това се казва в обръщение на президента Георги Първанов до участниците в днешната дискусия в парламента "Конституционната демокрация и премеждията на държавността", съобщи БТА.

Държавният глава посочва, че е необходимо приоритетно да бъдат приети измененията на конституцията в частта за съдебната власт. Безспорно е недоволството на мнозинството от българите от начина на функциониране на правораздаването, допълва той. Въпреки многобройните законодателни промени и независимо от усилията на всички магистрати, за повече от 10 години не се стигна до качествено подобрение в работата на следствието, прокуратурата и съда, отбелязва президентът.

Липсата на съществен положителен ефект от тези промени не може да не ни смущава и съвсем закономерно изисква да поставим въпроса дали неспособността на съдебната власт да отговори на очакванията на гражданите и на европейските стандарти не се дължи на неудачната конституционна рамка, пише президентът.

Според Първанов измененията в конституцията в частта за съдебната власт няма да бъдат успешни, ако държавата не се постарае да осигури по-добри материални условия за работа на магистратите и ако самите магистрати не забравят необходимостта да поставят закона над личните спорове.

Очертаните изменения за имунитета и несменяемостта на магистратите са предпоставка за подобряване на ефективността на българското правораздаване и за успешното приключване на преговорите с ЕС по глава "Правосъдие и вътрешни работи", смята Георги Първанов.

Според президента измененията в конституцията, свързани с членството на България в ЕС, трябва да се направят след ратификацията на конституцията на Европейския съюз, която ще бъде приета в средата на 2004 година. Първанов смята, че ако промените в българския основен закон се приемат преди европейската конституция, е възможно към момента на пълноправното членство на България в ЕС отново да се наложат изменения.

Дебатът за усъвършенстване на конституционния модел не е преставал, но само два пъти в парламента са били внасяни проекти за промени в основния закон, пише президентът. Обстоятелството, че макар и обосновани, те не получиха подкрепата на необходимия брой депутати, показва, че към изменения в конституцията трябва да се пристъпва само след генериране на широко обществено съгласие, допълва Първанов.

В днешния дебат, организиран от сдружение "Конституционализъм и демокрация" по повод 12-годишнината от приемането на Конституцията, участваха народни представители от Великото народно събрание, участвали в изработването на конституцията, бивши и настоящи депутати, представители на Светия синод, главният мюфтия Селим Мехмед, представители на академичните среди, общественици и студенти.

Бившият премиер Димитър Попов заяви, че не трябва да се търсят причините за слабости в живота ни като корупция и престъпност в Конституцията, а в начина на управление и на прилагане на законите, както и в приемането на закони, които не са в духа на основния закон. Според него промените в Конституцията трябва да се направят без да се наруши нейният дух и насоченост. Не може един съд да се бори с корупцията, ако и той е корумпиран - тогава Конституцията и законът ли са виновни за това, каза Попов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?