Промените в мениджмънта на столичното парно се отложиха

Отложи се насроченото за петък общото събрание на акционерите на “Топлофикация-София”, което трябваше да реши за смяната на двама от шефовете на дружеството и да обсъди финансовото му състояние. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) съобщи, че акционерният форум е пренасрочен за 29 септември, тъй като не е имало  упълномощени лица, които да представляват мажоритарния собственик – общината.

В дневния ред на извънредното общо събрание бе включено искането на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за освобождаване на председателя на Съвета на директорите Георги Ненков и изпълнителния директор Георги Рогачев от управленската структура. Искането си МИЕ обосновава със съмнения в желанието и уменията на настоящия мениджърски състав за финансово стабилизиране на дружеството и за подготовката му за наближаващия отоплителен сезон. За проблеми с финансирането на старта на топлоподаването, Mediapool писа в четвъртък.

Овчаров проверява цените и на топлофикациите във Варна и Русе

Започване на проверки в "Топлофикация Варна" и "Топлофикация Русе" формирането на техните цени на топлоенергията за периода от 1 януари 2005-30 юни 2006 г., разпореди министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в петък. Преди време той заповяда такава ревизия и в топлоснабдителното дружество във Варна. И трите фирми са с открити процедури за приватизация, които са в напреднал етап.

Проверките трябва да приключат за 30 работни дни, считано от 20 септември натятък. Започва инспекция и за готовността на "Топлофикация Шумен" за предстоящия отоплителен сезон..

На срещата на собствениците трябваше да се разгледа и информация за финансово-икономическото състояние на дружеството, което се превърна в нарицателно за корупция след разкритията за източените милиони от бившия изпълнителен директор Валентин Димитров.

Поканата от МИЕ за общо събрание на акционерите на “Топлофикация-София”, която общината получи преди 3-4 дни, имаше две опции – 15 септември и 29 септември, коментира пред Mediapool Владимир Кисьов, председател на Столичния общински съвет (СОС). Нямахме възможност за толкова кратко време да подготвим доклад до СОС за даване на мандат на неговите представители за участие в акционерното събрание и той да бъде одобрен, допълни Кисьов.

По думите му на днешната среща е имало представители на кметството, но те не са имали пълномощно за вземане на решения, каквото се дава с решение на градския съвет и без който гласуването на общото събрание на столичното парно не би било легитимно.

Такъв мандат на нашите представители ще бъде внесен за одобрение на СОС на 27 септември и няма да има проблеми за провеждането на събранието на втората дата, посочена от миноритарния собственик, каза Кисьов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?