Промените в наредбата за касовите апарати се удължават до края на 2020 г.

Промените в наредбата за касовите апарати се удължават до края на 2020 г.

За пореден път се удължава срокът на промените в Наредба Н-18 за касовите апарати, става ясно от проект, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите.

Ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) ще трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до края на 2020 г.

Досегашният срок - 31 юли 2020 г., не може да бъде спазен без значителни затруднения и се предлага удължаването му, е посочено в мотивите към проекта.

Правят се и много други облекчения в наредбата, като например дефиницията за СУПТО, облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т. нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма; удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия, облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

"Диалогът с бизнеса в последните месеци беше конструктивен. Продължаваме дискусиите в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество", коментира зам.-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес