Промените в устава на СДС: По-силни структури за сметка на центъра

Националният изпълнителен съвет (НИС) на СДС да бъде избиран пряко от най-големия партиен форум - Националната конференция, а не от Националния съвет, каквато е настоящата практика. Това е едно от предложенията за промени в устава на синята партия, които би трябвало да бъдат одобрени на извънредната конференция на 21 февруари.

Според този сценарий след тази дата СДС ще има ново ръководство в лицето на НИС, но не и нов лидер, тъй като Надежда Михайлова със сигурност ще бъде преизбрана. В понеделник бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов обяви пред симпатизанти в Пловдив, че няма да се кандидатира за лидер на СДС, като отново не каза дали заедно с 29-те депутати ще се отдели в самостоятелна партия. Независимо от това интригата около създаването на нова партия е обсебила вниманието на всички в СДС, като двата лагера - този на Надежда Михайлова и на противниците ѝ, обединени около Костов - по цял ден си разменят чрез медиите дезинформации и контрадезинформации.

Работната група за промени в устава се оглавява от бившия премиер и лидер на СДС Филип Димитров, който вече даде гласност на идеята си, че председателят на СДС трябва да "пръв между равни".

На предпоследния Национален съвет на 5 януари Надежда Михайлова нарече устава на партията "болшевишки", защото концентрирал прекалено много власт в ръцете ѝ и го нарочи за един от основните проблеми пред нейното лидерство. Тогава членовете на НС на СДС гласуваха решение за създаване на работна група, която в рамките на шест месеца да изработи изцяло нов устав на партията.

Една седмица по-късно обаче същият Национален съвет взе решение за свикване на извънредна отчетно-изборна конференция, на която освен за лидер да се гласува и за промени в устава.

Бившите лидери - в Националния съвет, но не и в НИС

Най-съществените промени засягат избора на НИС, на главен секретар и на зам.-председателите на партията. За в бъдеще НИС на СДС ще се избира от Националната конференция, като в него ще влизат 8 или 9 от кандидатите, получили най-голяма подкрепа, а първите четирима измежду тях ще бъдат и зам.-председатели на партията. Това означава, че лидерът вече няма да може да прави промени в изпълнителния орган на партията само със санкцията на Националния съвет, а за целта ще трябва да се свиква най-големия партиен форум - конференцията.

Главният секретар обаче, който по право също е член на НИС, за разлика от сега, ще се избира от Националния съвет, което ще позволява и по-лесната му смяна, в случай че се окаже неподходящ за поста.

Бившите лидери на СДС, премиери и президенти, излъчени от СДС - тоест Иван Костов, Филип Димитров, Екатерина Михайлова и Петър Стоянов - ще бъдат членове на Националния съвет по право. Първоначалната идея, лансирана от Филип Димитров, беше те да са по право членове на НИС на СДС, но тя не бе приета от колегите му в работната група.

Друго нововъдение е улесняването на членството в партията. Вместо това да става в клубовете по местожителство, сега всеки кандидат-партиец ще се записва направо в общинската организация и ще е свободен да посещава клуба, който му е най-присърце. Общинските организации от своя страна ще трябва да свикват общи събрания поне три - четири пъти годишно, като на тях ще присъстват членовете на Националния съвет и председателят на партията. Целта е да се избегне прекалената централизация на политиката и лидерът на СДС да може да добива периодично впечатления за настроенията на членската маса в страната.

Станалият парлив напоследък въпрос с назначаването на служебни ръководства вече ще бъде от компетенцията не на НИС на СДС, а на Националния съвет и на общинските организации. Изключването на партийни членове ще става с две трети мнозинство.

Стоянов и Димитров нямали шансове за НИС

Тези промени в устава трябва да бъдат приети от Националната конференция на 21 февруари непосредствено преди гласуването за нов лидер и нов НИС. До момента Надежда Михайлова няма конкуренция за председателското място, а като най-вероятни кандидати за членове на бъдещия изпълнителния орган се сочат разградския депутат Никола Николов, който бе изключен от ПС на ОДС през август м. г., включително и с подкрепата на Надежда Михайлова, неговият доверен човек - депутатът Валентин Василев, Йордан Бакалов, който само преди месец зае вакантното място на Пламен Орешарски в НИС, както и Петър Стоянов и Филип Димитров.

Според източници от "Раковски" 134 обаче Стоянов и Димитров няма да влязат в НИС.

От старите членове ще бъдат запазени само говорителят Николай Младенов и шефът на СОС Владимир Кисьов, като за последния не знае дали няма да се откаже от поста в полза на председателското място в областната организация на СДС- София.

29-те могат да останат 27

Някой от "бунтарите" от групата на 29-те депутата, които поискаха оставката на настоящото ръководство, също може да бъде съблазнен с пост в новия НИС. В кулоарите на парламента се спряга името на Марио Тагарински, но не изключено с него да тръгне и русенският областен лидер Иво Цанев, въпреки че Цанев до скоро бе един от най-ревностните критици на Надежда Михайлова.

По повод днешните "новини", че Иван Костов е напуснал СДС и създава нова дясна партия, общинският председател на СДС "Витоша" Любен Петров заяви, че нямал информация бившият премиер да напуска местната структура, на която е член.

От "Раковски" 134 казаха, че Костов не се е обръщал и към тях за прекратяване на партийното членство.

Депутати от групата на 29-те потвърдиха, че Иван Костов наистина все още не е предприемал никакви действия за излизане от СДС или създаване на нова партия и казаха, че кръгът около Надежда Михайлова нарочно пуска такива слухове, с цел да предизвикат Костов или обкръжението му да проговори.

Единствената сигурна "новина" около Костов е, че след София и Пловдив, планира да участва в срещи със симпатизанти, организирани от клуб "Диалог", във Варна и Русе.

А на "Раковски" са жизнено заинтересовани да разберат каква стратегия са избрали 29-те, за да могат да менажират конференцията на 21 февруари. Според източници от младежкото СДС има сценарий Костов да бъде освиркан в момента, когато се качи на трибуната да говори и така да бъде засенчен ефекта от новината, че напуска СДС.

Самата Надежда Михайлова пък съвсем разбираемо иска да е подготвена за сценария с "напускането на Костов", за да не стане разцеплението на СДС основна тема на форума, където тя очаква да бъде потвърдено лидерството ѝ и политиката на "прозрачност и диалог".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?