Промените в Закона за хазарта претърпяха радикален обрат на второ четене

Онлайн и традиционните игри на щастието ще се облагат по различен начин

Промените в Закона за хазарта претърпяха радикален обрат на второ четене

Промените в Закона за хазарта, внесени от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев и депутати от ДПС, претърпяха радикален обрат при гледането им на второ четене в пленарната зала в четвъртък. Най-същественото изменение бе, че се въвежда различен режим на облагане на онлайн и на традиционните залагания, като за офлайн игрите се запазва досегашният данък от 15% върху направените залози, а за онлайн - двукомпонентно облагане от твърда такса и процент върху разликата между залозите и печалбата.

Промените бяха внесени от депутата от левицата Георги Кадиев и от Вежди Рашидов и Менда Стоянова от групата на ГЕРБ и изненадващо бяха подкрепени в залата.

Според приетите текстове, предложени от Георги Кадиев, облагането на онлайн залаганията ще се състои от еднократна такса от 100 хил. лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. За игри, за които се събират такси и комисиони за участие, тя ще бъде 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони.

За офлайн залаганията остава старият режим - облагане с 15 на сто от стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони, предложи още Кадиев, което също бе прието.

Йордан Цонев обясни, че се въвежда европейската практика - всички онлайн залагания ще се облагат не с 15 процента върху залозите, а върху разликата между залози и изплатени печалби. Така големите онлайн оператори, които и сега оперират на българска територия, но чрез външни сайтове и плащат данъци в страната, в която са лицензирани, ще започнат да ги плащат в България.

Депутатите подкрепиха и предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ, което предвижда да се превеждат на Държавната комисия по хазарта годишни вноски от 50 000 лева за организаторите на онлайн залаганията, по 10 хиляди - за организатори на игри в казино, а за всички останали организатори на хазартни игли - 5 000 лв.

Средствата ще се използват за дейности, свързани с предпазване на младите хора от хазарт; превенция и лечение на хазартна зависимост; провеждане на отговорна реклама и маркетинг; бързо и ефективно разрешаване на спорове между организатора на играта и участника.

Срокът за внасяне на сумите е 31 март на текущата година, а за тези, които са получили лиценз след тази дата, е един месец от получаването на лиценза.

По предложение на Георги Кадиев депутатите записаха и санкция за невнасяне на сумите в срок - двойният размер на законовата лихва.

В бюджета на Министерството на културата всяка година ще се превежда целева субсидия за Национален фонд "Култура" от 10 процента от внесената през предходната година променлива част от двукомпонентната държавна такса за онлайн залагания и от държавната такса за офлайн залагания, одобри парламентът. Предложението беше на Вежди Рашидов от ГЕРБ.

В заключение след приемането окончателно на всички внесени промени, председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев отбеляза пред журналисти, че "този закон е пример как сътрудничеството между отделните парламентарни групи, включително и опозицията, може да подобри един закон".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес