Промените в здравеопазването критикувани и от ляво, и от дясно

Промените в здравеопазването критикувани и от ляво, и от дясно
Предстоящото затваряне на болници предизвика недоволството не само на местните власти, медиците и пациентите, но стана повод за критики от представители както на лявото, така и на дясното политическо пространство.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи като "неприемлив“ и "авантюристичен“ подхода на правителството в реформата на здравната система. На пресконференция във Варна в понеделник той коментира, че с промените в здравеопазването се подготвя масово закриване на общински болници.

Според бившия премиер вероятно има болници, които наистина не могат да издържат финансово. Той обаче попита дали задълженията на здравните заведения са критерият за закриването им.

Станишев смята, че не може "такива тежки реформи в здравеопазването да се правят без финансиране“. Той коментира, че загубите за транспорт на пациентите от едно населено място на друго са по-големи, отколкото очакваното спестяване на средства от около 50-60 млн. лв. в следствие на закриването на болниците.

"Ще броим мъртви в резултат на реформата на здравеопазването", заключи Станишев.

Съпредседателят на Синята Коалиция Мартин Димитров също е на мнение, че здравеопазването е една от сферите, в които случващото се е притеснително. Той каза, че по отношение на здравната реформа има "безвремие и хаос", а здравният министър Божидар Нанев не се справя.

Според Димитров идеята за затваряне на нерентабилни болници е трябвало да бъде реализирана с много сериозен диалог с хората и с местните власти. "Защото иначе, вместо да постигнем резултат, ще има още по-голямо обществено недоволство. Иначе здравната реформа се изразява в друго, в спиране на краденето, защото се краде страшно много там ", каза Димитров пред БНТ. Освен това според него парите трябва да бъдат изразходвани много по-ефективно.

"Така че тази здравна реформа по никакъв начин не я виждаме. Единственото хубаво нещо е меморандумът, който беше подписан между "Синята коалиция" и ГЕРБ за някои мерки", каза Димитров. През ноември на фона на силно орязан бюджет за здравеопазване ГЕРБ и "Синята коалиция" сключиха меморандум, който предвижда през годината да бъдат осигурени 450 млн. лева допълнително за този сектор, но без да се посочва откъде.

Димитров каза, че, ако много скоро не започне здравната реформа, ще бъде по-добре за Божидар Нанев да се оттегли.

Същевременно само три процента от жалбите, постъпващи при омбудсмана Гиньо Ганев засягат проблеми в здравеопазването, съобщи Росица Тоткова, директор на дирекцията "Жалби и сигнали на граждани" при националния омбудсман.

Те обаче се проверяват изключително внимателно, защото са общовалидни за голяма група хора, добави Тоткова. В повечето случаи хората се оплакват, че не са получили навременна медицинска помощ и достъп до животоспасяващи медикаменти.

Дали всеки българин ще има възможност да получи своевременна качествена медицинска помощ е основният въпрос, който ще постави омбудсманът във връзка с предстоящото закриване на болници, съобщи Росица Тоткова. По темата предстоят дискусии с всички отговорни органи, допълни тя.

Споделяне

Още от България