Промените за пенсиониране на военни може да отнемат права на едни и да дадат на други

сн. БГНЕС

 последните промени за пенсионирането на военнослужещите може да увеличи обхватът на хората, които имат право да се пенсионират при по-благоприятни условия, въпреки че основната идея е да се ограничат пенсионните привилегии на военните.

Измененията в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) се правят през проектобюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) за следващата година и ще засегнат само военнослужещите, но не и полицаите и другите служители в силовите структури с право на ранно пенсиониране. Сега военните и полицаите се пенсионират при 27 години стаж, от които две трети трябва да са прослужени в системата, без да има изискване за достигната възраст.

Правителството предлага и въвеждането на пенсионна възраст за военнослужещите, която да е според званията - за сержантите и младшите офицери 52 години, за старши и висши офицери – 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории – съответно 42 години и 44 години.

Предложението, което идва от Министерството на отбраната (МО), може да доведе до друга съществена промяна, ако не бъде прецизирано преди приемането му.

Новото предложение въвежда съвсем нова категория, която не съществува  в сегашния закон - “лицата, изпълнявали военна служба“. В сегашната разпоредба на чл. 69 от КСО фигурира единствено категорията “военнослужещи“. Новата, по-широка формулировка, може да отвори врати за ранното пенсиониране на хора, които са минали през системата, натрупали 18 години стаж в нея и след това достигнали общ осигурителен стаж от 27 години на друго място.

Сега тази категория лица трябва да чака до достигане на редовната възраст за пенсиониране, която е 60 години и четири месеца за жените и 63 години и четири години за мъжете.

При новите условия обаче те ще могат да се пенсионират на възраст между 52 и 54 години, тъй като ще отговарят на условието “лица, изпълнявали военна служба“, без към момента на пенсионирането си да са военнослужещи.

Депутати от ресорните парламентарни комисии коментираха пред Mediapool, че ще поискат изясняване на предложените текстове между първото и второто четене.

При вече реализираните съкращения и планираните за в бъдеще се очаква хората, които попадат в категорията “изпълнявали военна служба“ да се увеличава.

Друг спорен момент е, че военнослужещите се делят от останалите служители в силовите системи, с които досега имаха еднакви условия за пенсиониране - полицаите, но и работещите в ДАНС, в затвори, охрана на съдебната власт и др. Това поставя въпроса защо се въвежда изискване за възраст само за военнослужещите и ако целта е икономия на средства за пенсии, защо не се въвежда пенсионна възраст за много по-многочислената система – МВР.

По този повод бившият министър на отбраната Николай Цонев е сезирал Комисията за защита от дискриминация във връзка с по-неблагоприятно третиране на военнослужещите спрямо останалите лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес