Променя се ползването на платения годишен отпуск

Министерството на труда и социалната политика се готви да инициира промени в режима за ползване на платения годишен отпуск. В разпространено в сряда съобщение на министерството се посочва, че промените се налагат поради продължаващата тенденция на натрупване на неизползван платен годишен.

Те предстои да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на следващи заседания на съвета, като се очаквало да бъдат разгледани и обсъдени предложенията на всички участници в социалния диалог.

В съобщението се посочва, че то е във връзка с разпространено становище в публичното пространство, свързано с промяна на режима за ползване на платен годишен отпуск.

По-рано в сряда ог КНСБ съобщиха, че на заседание на Надзорния съвет на НОИ в петък ще се разглежда предложение натрупаният платен годишен отпуск за предходни години да се използва до края на тази година, като иначе работниците ще загубят неизползваните дни отпуск.

Това е неизпълнимо, коментира пред БНР вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов. Според него така ще трябва да бъдат затваряни учреждения и фирми. "Много е възможно самият работодател да откаже да го изпълни, което значи фактически загуба за работника. Ние много добре знаем, че голяма част от тези отпуски не са ползвани, тъй като работодателят не е разрешавал", допълни той.

От синдиката заявиха, че ще има протести и стачки, ако бъде прието предложението за годишните отпуски.

Всякакви документи, излъчени преди официалните преговори в тристранния съвет, са недостоверни, посочват в съобщението си от социалното министерство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?