Променя се разпределението на радиочестотния спектър

Предвиждат се промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, съобщиха от Министерството н атранспорта, информационните технологии и съобщенията в петък. Целта е да се осигурят радиочестотни ленти необходими за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България (DVB-T) и разширяване на ресурса за нуждите на универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS).

Една от важните промени е определянето на радиочестотни ленти за модернизация на железопътната инфраструктура в България чрез внедряване на комуникационна система (GSM-R ). Така ще се приложи европейска директива за подобряване на безопасността на движението и ще бъде осигурена съвместимост на българските с европейските жп системи. Ще бъде ускорено и модернизирането на високоскоростната линия Пловдив-Свиленград и ще бъдат усвоени 153 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейската комисия за проекта.

В планираните корекции са отразени и постъпилите предложения от държавни органи и служби във връзка с влезли в сила нови решение и препоръки на Международния съюз по далекосъобщения, Европейската конференция по пощи и далекосъобщения и Европейския съюз.

По време на заседанието на Съвета по радиочестотен спектър са били обсъдени възможностите за отделяне на бюджетни средства за спешните проекти на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана и избягване на допълнителни разходи за държавата от санкции по линия на Европейската комисия. Предстои съгласуване на проекта между заинтересованите институции. Промените влизат в сила след одобряване от Министерския съвет.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?