Променят 40 закона заради професионалната армия

Необходимо е незабавно да се пристъпи към промени в близо 40 закона, които са важни за нормативното осигуряване на процеса на професионализация на Българската армия (БА). Това е становището на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), свикан по тази тема във вторник от президента Георги Първанов.

След заседанието той каза, че законопроектите вече са готови и следващата седмица ще започне  разглеждането им в МС. Според държавния глава мнозинството и част от опозиционните сили са потвърдили готовността си да съдействат конструктивно за приемането на законите.

Становището на КСНС, обявено от Първанов, е за наложителна подготовка на нова стратегия за националната сигурност, след като предишният вариант бе отхвърлен.  “Имаме ангажимента на министър-председателя, че ще бъде подготвен нов проект, който в началото на есента ще бъде предложен за обсъждане и приемане”, добави Първанов.

Министерството на отбраната (МО) ще работи по подготовката на новата военна доктрина и ще предложи и виждане дали са необходими евентуални корекции в т.нар. “План 2015”, който регламентира организационното изграждане на въоръжените сили.

“Професията на кадровия войник продължава да не е привлекателна, въпреки усилията на Генералния щаб”, каза още Първанов, като все пак оцени положително предложението на МО за нова цялостна система за кариерно израстване и за заплащане на военнослужещите.

Първанов обаче уточни, че засега МО трябва да търси резерви в рамките на отпуснатите бюджетни средства за тази година. По думите му на този етап повече средства не могат да се предложат. Президентът наблегна и върху необходимостта да се ускори реализирането на социалните мерки, най-вече за осигуряването на жилища на военнослужещите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?