Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Промишленост и информационни технологии – кои области дръпнаха напред?

8 коментара
Промишленост и информационни технологии – кои области дръпнаха напред?

През последната седмица бяха публикувани данните по области за 2018 г. от годишната статистика на заетостта и разходите за труд. Тази статистика е особено интересна, тъй като тя идва от отчетите на компаниите и съответно е изчерпателна, за разлика от наблюдението на работната сила например, което е извадково проучване. Общата картина за 2018 г. е известна – наетите лица съвсем леко се увеличават и вече са около 2.32 млн. души, а средната заплата в страната нараства с над 10%. През 2018 г. средното възнаграждение у нас варира от 752 лв. в област Благоевград до 1 586 лв. в столицата София. Разбивката по сектори и по области обаче е достъпна едва сега и е особено интересна.

Важен фокус е преработващата промишлеността, в която традиционно са над 1/5 от наетите в страната. Това е сектор, в който,след големия спад през 2008-2010 г. (от 600 на 500 хил. наети лица), на пръв поглед няма големи промени – от 2010 г. насам наетите лица са сравнително постоянен брой, като за 2017 и 2018 г. все пак достигнаха 520 хил. Голямата промяна обаче е вътре в самата промишленост – наблюдава постоянен спад на наетите в традиционни сектори, като производството на облекла и мебели (добавената стойност в тези сектори е 6-8 хил. евро на нает), за сметка на ръст в производството на електрически съоръжения, машини и оборудване, компютърна техника, автомобили и превозни средства (добавена стойност от 15-20 хил. евро на нает). Именно затова през последните 7-8 години говорим за трансформация на промишлеността, а не толкова за ръст от гледна точка на броя наети лица.

Областната разбивка в промишлеността показва къде динамиката е по-ясно изразена. Макар през 2018 г. в промишлеността да работят почти 100 хил. по-малко спрямо 2008 г., някои области не само не са изгубили, но дори са спечелили наети лица.В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 г. има повече наети в промишлеността спрямо 2008 г., в Търговище и Кърджали са на практика без промяна спрямо 2008 г. Докато Пловдив беше лидер по трупане на нови наети в промишлеността през 2016 и 2017 г., през 2018 г. на преден план излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София, както и областите Пазарджик и Хасково. Лидер за 2018 г. е именно Хасково с ръст от 7% (+1 000 наети) само за една година. За пръв път Южен централен район измества от първото място Югозападния по общ брой наети в промишлеността.

По отношение на заплатите, добрата новина е, че вече в почти всички области заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. През 2013 г. например – годината след която промишлеността започва леко да увеличава броя на наетите лица, в повече от половината области, в т.ч. всички в Южен централен район, средната заплата в промишлеността изостава (с 10-15%) от средната за областта. През 2018 г. в над 20 области, в т.ч. всички в Южен централен район, заплатите в преработващата промишленост изпреварват средната за областта. Видимо трансформацията на родната промишленост към сектори с по-висока добавена стойност вече води и до по-високо заплащане. Логично е този процес да продължи и постепенно квалифицираният труд в завода да печели повече спрямо много от другите алтернативи – било то сезонна работа в чужбина или на морето, селскостопански труд и т.н.

Нека сега погледнем към най-динамичния сектор – информационни и комуникационни технологии (ИКТ), през 2018 г. той създава най-много работни места (+4593 наети), а заплатите са 2,7 пъти по-високи от тези в преработващата промишленост. Към това можем да прибавим и сектора на професионалните дейности (+2083 наети), където попада аутсорсингът и заплатите са 1,6 пъти над тези в преработващата промишленост. В тези сектори обаче София-столица е абсолютен лидер – ръстът на наетите в ИКТ сектора в столицата за 2018 г. е 3929 души, на следващо място е Пловдив с ръст от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим ръст или дори спад.

Общо наетите в ИКТ сектора през 2018 г. в тези три водещи области се разделят така: София – 79 050 наети, Пловдив – 4409 наети и Варна – 3796 души. Следващите области по тежест в ИКТ сектора са Бургас (1230 наети), Русе (890 наети), Велико Търново (830 наети) и Стара Загора (695 наети) не регистрират осезаем ръст на наетите през 2018 г. В тези градове има изпреварващ ръст на заплатите в ИКТ сектора, което показва положителна динамика, но все още липсва отчетливият ръст в наетите, който например се наблюдава в Пловдив в последните 4-5 години.

Общата картина в тези два сектора е, че преработващата промишленост има по-ясно изразен регионален характер, като Южен централен район дърпа напред – първо с Пловдив и Смолян, а през последната година с добри данни за Пазарджик и Хасково. София и индустриалните зони около столицата също показват много добра динамика през 2018 г. В ИКТ сектора столицата продължава да е абсолютен лидер, което дърпа и заплатите нагоре. Единствено Варна и Пловдив успяват за поредна година да имат осезаем ръст в наетите в информационните технологии и това дава своя ефект върху заплатите. Вторичните центрове– като Бургас, Русе и Велико Търново все още не успяват да се закачат отчетливо за динамиката на ИКТ сектора. Потенциалът обаче го има – подкрепен и от различни новини през текущата 2019 г., така че би било напълно очаквано да видим раздвижване в най-кратки рокове.

*Препечатваме текста от сайта на Института за пазарна икономика без редакторска намеса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #8

  Една от големите разлики с ФРГ е че там нямаше комунисти, които да спъват реформите и да крадат чрез банките и да фалират умишлено заводите, нямаше и население живяло 45 г. при репресивен комунизъм . Защо в ГДР и до днес положението е много по-лошо въпреки налетите млрд. ?

 2. Естествено
  #7

  Специално за Златан: "Бундесвер е името на Въоръжените сили на ФРГ, създадени според Парижкото споразумение от 1954 г. чрез наборна система. Наброяват 500 000 души, а при териториална отбрана – 2 000 000." https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Бундесвер "Японските сили за самоотбрана (ЯСС, на японски: 自衛隊, Джиейтай) е названието на въоръжените сили на Японската империя, основани през 1947 година след края на Втората световна война." https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Японски_сили_за_самоотбрана Та поради какво "дръпнаха" двете държави? ☺

 3. Естествено
  #6
  Отговор на коментар #5

  А, значи където са американците нещата вървят, така ли? ☺

 4. Zlatan
  #5

  На Зап.Германия и бе забранено да има армия. Това важи и за Япония. Двете държави дръпнаха именно поради това.Но Германия е политическо джудже както и Япония. В Германия има 37 американски военни бази.Немците са дисциплинирани благодарение на Прусия, кято е въвела жестока дисциплина, характерна за немците.

 5. Естествено
  #4
  Отговор на коментар #3

  Интересна концепция. Удобна. Само дето е сбъркана. ☺ Полша и Чехия поне разрешаваш ли да стигнем? ☺ Тези приказки, че виждате ли, сме тръгнали от много ниско и сега много имаме да наваксваме, се изтъркаха. Като стана дума за Германия, тя от къде тръгва след втората световна война? От доста по-ниско ниво, уважаеми - смазана от сражения, със срината индустрия, с милиони загинали. Но след 30 години Западна Германия вече е заела мястото си сред най-развитите държави в света. И другите не са стояли на

 6. Преслав
  #3
  Отговор на коментар #2

  А другите да стоят на едно място така ли ?!! Различията стават по-малки, а ако някой вярва, че един ден ще стигнем Германия или Франция по-добре да се събуди още сега.

 7. Естествено
  #2
  Отговор на коментар #1

  Уважаеми, България трябваше отдавна да е нормална страна, не да реализира "положително развитие". 30 години минаха. Докога все ще сме само с "положително розвитие", но на опашката? ☺ Защо се умълча по дискусията за IT бранша? ☺

 8. Преслав
  #1

  Троловете са се умълчали... щом дори ИПИ са принудени да признаят положителното развитие. Жалко, че няма статистика колко човека преживяват в НПО от разни грантове и допринасят с НУЛА за напредъка на страната. Бих искал да науча колко ли са, тия паразити...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.