Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Промишленост, строителство и търговия растат през април на годишна база

0 коментара
Промишленост, строителство и търговия растат през април на годишна база

Промишленото производство, строителната продукция и оборотите в търговията се увеличават през април спрямо година по-рано. Това показват календарно изгладените предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-висок е ръстът в промишлеността – 4.8 на сто на годишна база. Двигател на растежа е преработващата промишленост, като най-голямо увеличение е регистрирано при производството на метални изделия, цигари, компютърна и комуникационна техника, електроника, оптични и химични продукти.

Повече от два пъти по-малък е ръста в строителството – 2 на сто на годишна база. Той се дължи основно на сградното строителство и е свързан с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, както и със строителството на нови жилища в големите градове от частни предприемачи.

Оборотите в търговията на дребно също се увеличават на годишна база с 2.1 на сто. По-значително увеличение на търговията е отчетено при продажбите на лекарства, текстил, облекло, обувки и кожени изделия.

Промишленото производство с ръст от 4.8%

На годишна база промишленото производство е нараснало с 4.8% през април, но спрямо предходния месец намалява с 1.2 на сто, сочат данните на НСИ.

Намаление спрямо март е регистрирано в добивната 2.9%) и в преработващата промишленост (1.7%), а увеличение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газ (3.6%).

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарства (10.9%), печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (8%), производството на облекло (6.7%), на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (6.5%). Ръст на месечна база е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване (17.9%), на химични продукти (5.3%), на тютюневи изделия (4.5%) и на дървен материал и изделия от него, без мебели (3.2%).

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост (8.4%), а спад в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (4.2%) и в добивната промишленост (2%).

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване (43.1%), тютюневи изделия (35%), компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (30.6%), химични продукти (22%).

Намаление на годишна база е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили (23.5%), напитки (9.1%), лекарства (7.7%) и облекло (6%).

Строителство с ръст от 2%

На месечна база при строителната продукция се отчита спад от 1.8%, но на годишна има ръст от 2 на сто за април, показват данните на НСИ.

Спрямо предходният месец намалява както сградното строителство (1.8%), така и гражданското/инженерното строителство (1.7%).

На годишна база увеличението на строителната продукция през април се дължи предимно от положителния темп при сградното строителство, където увеличението е с 8.7%, докато при гражданското/инженерното строителство e регистрирано намаление от 5.4%.

Оборотът в търговията на дребно расте с 2.1%

На месечна база оборотът в търговията на дребно, без тази с автомобили и мотоциклети, през април намалява с 0.5%, но спрямо година по-рано расте с 2.1 на сто, показват данните на НСИ.

През април оборотът нараства спрямо предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (0.5%) и с разнообразни стоки (0.4%).

По-значително намаление на месечна база е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (3.1%), автомобилни горива и смазочни материали (2.6%) и чрез поръчки по пощата, телефона или интернет (2.5%).

На годишна база оборотът нараства по-значително при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки (10.8%), разнообразни стоки (10.5%) и с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (10.1%).

Намаление на годишна база е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (15.4%) и рез поръчки по пощата, телефона или интернет (0.7%).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.