Промишленото производство на Китай отбеляза неочаквано бърз растеж

Промишленото производство на Китай отбеляза неочаквано бърз растеж

Промишленото производство на Китай е нараснало с 3,9 на сто през април спрямо същия месец на миналата година, предаде Ройтерс.

Показателят отчита растеж за първи път тази година, след като втората по големина световна икономика бавно излезе от ограничителните мерки, наложени заради коронавируса.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха промишленото производство да се възстанови с повишение от 1,5 на сто през април след понижението от 1,1 на сто през март.

Продажбите на дребно през април са се понижили със 7,5 на сто спрямо прогнозираните 7 на сто.

Продажбите се сринаха през първите три месеца на годината, когато магазините, ресторантите и други места, привличащи голям брой хора, бяха затворени в цялата страна.

Инвестициите в основни средства са спаднали с 10,3 на сто през месеците от януари до април спрямо прогнозирания спад от 10,0 на сто и срива от 16,1 на сто, отчетен в периода януари-март.

Инвестициите в основни средства на частния сектор, които се равняват на 60 процента от общите инвестиции, са се свили с 13,3 на сто през месеците от януари до април спрямо 18,8 на сто за първите три месеца на година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?