Промишленото производство в еврозоната с годишен спад от 20% през март

Обемът на промишленото производство в еврозоната през март се е свил с 20.2% спрямо същия месец на миналата година, съобщи европейската статистическа агенция Евростат. Спрямо февруари спадът в производството е 2%.

Най-сериозното намаление е регистрирано в производството на енергия и на стоки за дълготрайна употреба. Спрямо февруари намалението при тях е съответно 2.8 и 2.5%. Спадът на производството на инвестиционни стоки е 0.5%. Спрямо март 2008 г. съответното намаление е 9.2, 23.2 и 23.5%.

Промишленото производство в ЕС през март спадна с 18.8% спрямо същия месец на миналата година. Спрямо февруари намалението е 1.9%. При това в пет страни членки е регистриран ръст на производството, като най-голямо то е в Португалия (3.1%) и Финландия (2.2%).

В резултат на глобалната криза търсенето на стоки в целия свят рязко се намали, което доведе и до снижаване на производството в повечето от страните. Промишленото производство в Русия през март спадна с 13.7% спрямо същия период на миналата година. Спрямо февруари обаче то се увеличи с 11.1%. За цялото първо тримесечие на годината свиването на производството в страната стигна 14.3%.

Споделяне

Още от Бизнес