Промяна на имунизационния календар може да влезе в сила от 2019 г.

Грипната вълна у нас се очаква през януари

Промяна на имунизационния календар може да влезе в сила от 2019 г.

Промяна на имунизационния календар, която да въведе ваксинация за варицела и намаляване на ваксинациите за туберкулоза, може да се направи през следващата година и да влезе в сила от 2019 година. Това каза пред БНТ във вторник националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думуте му е логично промяната да бъде направена, защото всяка година от дребна шарка се разболяват около 30 000 деца. В същото време, случаите на туберкулоза са намалели двойно за десет години.

Д-р Ангел Кунчев каза още, че в поовечето страни от ЕС се прави ваксинация за варицела. В същото време в повече от половината държави няма ваксини за туберкулоза. Според Ангел Кунчев е достатъчно ваксина за туберкулоза да се поставя два пъти в живота, а не пет, както сега.

Д-р Кунчев съобщи още, че грипната вълна тази година, се очаква в края на януари. Очакванията са заболеваемостта основно да е от щамовете Мичиган и Хонконг, които са част от всички ваксини.

Кунчев обаче отбеляза, че едва 2-3% от хората се ваксинират. Като най-подходящ период за поставянето на ваксина се смятат месеците октомври и ноември.

Специалистът подчерта, че за лечението няма значение кой е вируса, като той се третира с едни и същи лекарства. Сходни са и симптомите - ясно начало с появата на висока температура, болки в мускулите, общо чувство на отпадналост, която създава невъзможност да се изпълняват нормалните дейности.

Като предпазна мярка Ангел Кунчев посочи избягване на среща с видимо болни хора. Зоната за заразяване се простира до 2-3 метра, уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?