Промяна в плана: Големите болници отцепват Covid-зони с по 200 легла

Промяна в плана: Големите болници отцепват Covid-зони с по 200 легла

Големите болници в областните градове ще трябва да разкрият на територията си специални структури за лечение на коронавирус с по 200 легла, за да се разшири капацитета за прием на нарастващия брой пациенти. Това стана ясно след правителството заседание в сряда. Новото изискване ще важи за болници, които разполагат с над 600 легла. В отделни свои сгради или на отделни етажи според структурата си болниците ще трябва да обособят Covid-структури с по 200 легла, с което се вдигат изискванията към тях. Досега болниците в страната в зависимост от това в колко засегната от коронавируса област попадат трябваше да заделят 5% или 10% от леглата си. За болница с 800 легла това означаваше 80 легла за Covid-19 – значително под новите 200, които тепърва ще се искат от тях. В София болниците, които трябва да обособят по-големи Covid-зони са "Пирогов", "Александровска", ВМА, бившата окръжна "Света Анна", университетската "Свети Иван Рилски" и частните "Токуда" и "Софиямед".

В "Света Анна" и "Токуда" ще бъдат затворени последните етажи от вътрешните отделения. В Александровска болница ще се затворят клиниките по кожни болести. В "Свети Иван Рилски" клиниката по ревматология ще бъде преместена и ще бъдат разкрити още легла. Специализираната болница по ортопедия в Горна Баня също ще бъде реорганизирана за прием на пациенти с Covid-19.

Това е поредната реорганизация, която кабинетът предприема "на пожар" след настъпилото претоварване на здравната система от края на миналата седмица, когато болниците започнаха да връщат линейки със спешни пациенти поради липса на места. За тази ситуация здравният министър обвини болниците, които не са разкрили разпоредените от него места, а преди ден обяви ситуацията с коронавируса за овладяна. В сряда на фона на нови 4041 заразени и 63 починали обаче настъпи пореден обрат, като Ангелов анонсира, че се пристъпва към т.нар. "четвърта стъпка", която никога до момента не е била съобщавана като част от плана на институциите за справяне с кризата. Досега стъпките бяха само три и последната предвиждаше при над 350 нови случая дневно.да се разкрият общо 8415 легла от които 7307 за консервативно и 1108 за дихателна реанимация. 

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се действа бързо и решително в осигуряването на още легла, които да поемат болните. "В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на Covid-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла", каза Борисов по време на онлайн заседанието на правителството в сряда.

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че днес се е срещнал с всички болнични директори в София. Той каза, че ще издаде заповед за нова реорганизация с подготовка за създаване на специализирани болници само за коронавирус. В последствие той обясни, че ще се обособяват въпросните Covid-зони в големите болници.

Ангелов увери, че в момента в София проблем с местата няма и допълнителни легла се разкриват и в ход.

До 10 дни спешните екипи в линейките ще разполагат с мобилно приложение в коя болница има свободни легла и в коя не. В спешните приемни отделения на болниците пък ще бъдат инсталирани радиостанции за връзка с линейките, за да се координират къде има места да карат болните. "Дежурният лекар трябва да знае във всеки един момент колко свободни терапевтични и интензивни легла има", обясни шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

На спешните центрове е наредено всеки ден да подават сигнали за отказан прием на Covid пациенти.

На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова докладва, че от бранша са изразили готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти. Най-вероятно те ще бъдат използвани вместо полеви болници и за лечение на по-леки случаи на коронавирус, но идеята все още се уточнява. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус