Промяна в плана: Приоритетна ваксинация на възрастни и хронично болни (обновена)

България ще купи 14 млн. ваксини Pfizer за следващите 2 г.

Промяна в плана: Приоритетна ваксинация на възрастни и хронично болни (обновена)

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди в понеделник промяна в организацията на имунизационната кампания срещу Covid-19, с която да се даде приоритет на възрастните хора над 60-годишна възраст и хората с тежки хронични заболявания.

За целта всички ваксинационни пунктове и личните лекари от понеделник до четвъртък ще ваксинират само хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания - исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В останалите дни от седмицата от петък до неделя ще се ваксинират всички останали желаещи по реда на записването. Този нов ред за имунизация срещу Covid-19 ще бъде валиден през следващите два месеца и е залегнал в нова заповед на здравния министър. Целта е приоритетно да бъде защитена най-уязвимата част от населението и по този начин да се намалят тежките случаи и смъртността от Covid-19, обясни Кацаров.

"Важно е да дадем приоритет на възрастните хора, там е разковничето.Ние може да ваксинираме голям процент от населението и смъртността да остане висока, защото статистиката показва, че едва 2% от починалите са под 40 години. Ние и да ваксинираме всички хора под 40-годишна възраст почти няма да намалим общата смъртност от Covid-19. Ако обаче ваксинираме възрастните хора, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността и това е нашият приоритет. Затова изменяме плана. Нещо, което аз винаги съм казвал е, че с това трябваше да се започне и с това започнаха почти всички развити страни – с най-възрастните хора. Малко късно, но надявам се, да бъде успешно и следващите 2 месеца да го решим този въпрос", обясни Кацаров след заседанието на служебния кабинет в понеделник.

По думите му в момента от над 1 млн. поставени дози ваксини, едва 20% са на възрастни над 60 г. - нещо, което  беше оспорено по-късно от предшественика му Костадин Ангелов.

Какво се променя? 

В момента имунизацията протича през три канала: при личните лекари, в имунизационните пунктове със записан час през електронната система и в зелени коридори, където всеки желаещ може без записан час да се нареди на опашка и да бъде ваксиниран. За разкриването на зелените коридори болниците и поликлиниките решават самостоятелно според наличието на ваксини.

С предлаганите от Кацаров промени и имунизационните пунктове, и личните лекари ще ваксинират приоритетно възрастни и хронично болни, докато всички останали желаещи ще чакат дните от петък до неделя. За възрастните и хронично болните няма да е нужно предварително записване. Новият ред може да забави темпа на ваксинация, който достигна до близо 40 000 имунизирани дневно в последната седмица, но Кацаров коментира, че е важно приоритетно да се обхванат уязвимите групи.

"Надявам се в тези 2 месеца да ваксинираме тази рискова група. Ако успеем, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения", каза Кацаров.

Зелените коридори не се затварят, но през седмицата те ще ваксинират също приоритетно възрастни и хронично болни, обясни Кацаров.

Кацаров уточни, че хората с вече записан час през електронната система няма да бъдат връщани. От съобщения на някои лечебни заведения въз основа на новата заповед пък стана ясно, че и хората, на които им предстои реимунизация, ще бъдат ваксинирани свободно.

България купува 14 млн. ваксини Pfizer за следващите 2 г.

Кацаров съобщи, че е взето решение България да се присъедини към новия договор на ЕК с Pfizer за осигуряването на ваксини срещу Covid-19 за 2022 и 2023 година. "Ваксини на тази компания ще се осигурят достатъчно за цялото население за следващите 2 години", каза Кацаров.

Той уточни, че договорът на ЕК е за общо 900 млн. дози, а за България са предвидени 14 млн. дози – по 7 млн. дози за всяка от годините. Договорът включвал и производството на вариативни ваксини, ефективни срещу нови варианти на вируса. 

Личните лекари ще получават ваксини от логистични пунктове

Освен извеждането на възрастните и хронично болните като приоритет, заповедта на Кацаров предвижда и облекчен ред за снабдяването на личните лекари с ваксини. Занапред те ще получават заявените от тях ваксини от логистични пунктове. Предложението идва в отговор на недоволството на личните лекари, които бяха принудени да се редят на многочасови опашки пред здравните инспекции за символични дози ваксини.

Кацаров е разпоредил на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори. До утре, 18 май, РЗИ в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу коронавируса.

Кацаров обяви още, че тези дни ще бъде взето решение дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, като ще се вземат предвид както медицинските показатели, така и различните плащания към медици, засегнати бизнеси и др., които са обвързани със срока на извънредната обстановка. Кацаров каза също, че са възможни кадрови промени в здравната сфера, но не посочи какви.

Здравният министър с апел към българите да се ваксинират

В понеделник новият здравен министър излезе с апел към българските граждани да се ваксинират, за да се махнат час по-скоро ограниченията.

Публикуваме пълния текст на обръщението на министър Кацаров:

Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне.

Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до този момент има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността, е ваксинацията. Всеки може да види промяната в тези показатели на страните, които успяха да ваксинират по-голяма част от населението си.

Ние, за съжаление, и по този показател сме последни в Европейския съюз. Още по-лошо е, че процентът на ваксинация сред най-уязвимите хора – възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е много нисък.

Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви най-вече заради краткия срок и обхват на проведените клинични изпитвания.

Факт е обаче, че ваксините вече са приложени на стотици милиони души по целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска.

Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината, през всяка една от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст.

Затова днес издадох заповед, с която нареждам всички ваксинационни пунктове, от понеделник до четвъртък, да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Разпоредих се на регионалните здравни инспекции да осигурят доставката на ваксини до общопрактикуващите лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива на отдалечени места. Съдействие при нужда ще се оказва от социалните служби, МВР, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Напомням на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали са здравноосигурени или не.

От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките.

Ваксинирането е доброволно и всеки трябва да реши за себе си и за своите близки. Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете!

Създали сме необходимата организация и ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме.

Успехът или неуспехът ще зависи от всеки един гражданин на обществото ни без оглед на възраст, пол, етническа и религиозна принадлежност, финансови възможности или положение в обществото.

Нека го направим!

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?