Промяна в плана: Цялата доставка ваксини от AstraZeneca ще се постави като първа доза

Изборната администрация ще се ваксинира с Pfizer/BioNTech; и журналистите ще бъдат имунизирани в трета фаза

Промяна в плана: Цялата доставка ваксини от AstraZeneca ще се постави като първа доза

Всички доставени досега количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза. Това реши Националният ваксинационен щаб на заседание в понеделник. По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес. От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Дотогава се очакват нови доставки от ваксината, с които навреме да бъде приложена и втората доза. Преди ден у нас пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на AstraZeneca, а до края на февруари от нея се очакват общо 260 000 дози.

Досега половината от всички доставки от двете одобрени РНК ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna се пазеха за гарантирането на втора доза. При тях интервалът между двете дози е по-кратък - 21-28 дни и смущения в доставките, каквито вече има, биха забавили поставянето на втората доза в указания срок.

Изборната администрация ще получи от ваксината на Pfizer/BioNTech

Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст. Това потвърждава изразеното от здравните власти намерение да не ограничават приложението на оксфордската ваксина за хора над 55 години, както много други държави в Европа направиха заради липса на достатъчно данни за ефективността ѝ в тази възрастова група.

Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 ще се извършва паралелно, стана ясно още на съвещанието. На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите ще бъдат максимално защитени от вируса. Двете дози от ваксината на Pfizer/BioNTech се поставят в интервал от 21 дни, затова тя е по-подходяща в случая.

И журналистите ще се ваксинират преди пенсионерите

Журналистите, операторите и фоторепортерите също ще бъдат имунизирани в трета фаза от плана, съобщиха още от щаба. Мотивите са, че представителите на медиите всекидневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция и в този смисъл могат да бъдат счетени за “служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.

Накрая идва ред и на възрастните

Краят на трета фаза от Националния план за ваксиниране ще бъде застъпен с начало на четвърта, информират още от щаба. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат “възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

Като най-уязвима група възрастните в много държави бяха поставени на първо място в имунизационните планове редом с медицинския персонал на първа линия. Въпреки, че у нас техният ред ще дойде едва след изборната администрация, полицаите, служителите на ВиК и журналистите, Министерството на здравеопазването заявява, че “уязвимите групи от населението остават основен приоритет”.

17 550 дози от ваксината Pfizer/BioNTech се бавят

Същевременно в понеделник проблемите с доставките на ваксини продъжиха, като очакваните 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, не дойдоха заради лошите метеорологични условия в Германия.

От куриерската компания са съобщили, че заради лошото време в Германия не е ясно кога самолетът с ваксините ще може да излети за България. По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че се очаква пратката да пристигне у нас в средата на седмицата.

"Въпреки че днес не получихме дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech заради лошите метеорологични условия в Германия, цялостната имунизация на българските граждани, получили първа доза от тази ваксина, ще бъде завършена навреме, тъй като за тях се пази и втората доза“, коментира пред журналисти в Кюстендил здравният министър Костадин Ангелов.

До края на месеца България очаква около 260 хил. дози от оксфордската ваксина, както и още доставки от двете иРНК ваксини. Успоредно с това текат и преговори за осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт на Moderna. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?