С цел повече гъвкавост на пазара на труда

Промяна в закона въвежда еднодневните трудови договори

Снимка: БГНЕС (архив)

Очаква се между 60 хил. и 100 хил. души да бъдат наети с еднодневен договор за сезонно събиране на земеделска продукция. Това обяви на пресконференция съвместно с министъра на земеделието и храните в четвъртък вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

Промените в трудовото законодателство засега ще обхванат секторите "Плодове и зеленчуци" и "Розобер". Възнаграждението ще се изплаща лично на всеки работник срещу разписка и размерът му ще се изчислява на база заплата от 383 лева в сектора. Времето на работа няма да се признава за трудов, а само за осигурителен стаж, уточни министър Калфин. Няма да трябва длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяване на трудовия договор, добави той.

Наетите по договор за един ден лица ще бъдат освободени и от изискването за полагане на общественополезен труд.

Калфин посочи още, че се създава нова категория осигурени лица за три фонда - пенсии, трудова злополука и здравна осигуровка. Не са включени осигуровки за "болест" и "майчинство". Договорите са краткосрочни и затова осигуровките ще се изплащат за не повече от 90 дни, посочи министър Калфин.

Наетите лица запазват статута на безработни и регистрацията си в Бюрата по труда, каза социалният министър.

Ивайло Калфин обясни механизма и идеята за въвеждането на еднодневните трудови договори, което по думите му ще създаде нов вид трудов договор за по-гъвкаво наемане на работници от една страна и ще помогне за увеличение на дохода на безработните, от друга, без опасност безработните да загубят социалните си осигуровки и обезщетенията за безработни.

Освен това с промените в Кодекса на труда ще се насърчи наемането на работниците и осигуряването на допълнителен приход чрез създаване на пазар на труда в много от регионите на страната, коментира Калфин.

До началото на май предложенията трябва влязат за първо четене в парламента. Калфин се надява същият месец промените да влязат в сила. Той припомни, че санкцията за работодател, който наема работници без трудов договор работници, е 150 хил. лева.

Социалният министър уточни, че се започва с определен вид производства и ограничен сектор от икономиката, за да се види как работи програмата.

Министърът на земеделието Десислава Танева изрази надежда, че промяната ще доведе до облекчение за сектора и за земеделските производители, най-вече при плодовете и зеленчуците. Нито един земеделски производител не желае да работи в сивия сектор, коментира тя.

С друго предложение за промяна в Кодекса на труда се предвижда работно време с по-гъвкави граници, обяви социалният министър. Предлагаме да се увеличи гъвкавостта със запазване на задължително присъствие в определени часове от деня и задължително отработване на 40-те работни часа в рамките на седмицата. Това ще става със съгласието на работодателя, обясни Калфин.

С разрешение на работодателя работещият ще може да работи и от вкъщи. С тази промяна даваме възможност на хората да планират много по-добре времето си, особено майките и хора, които се грижат за възрастни и болни родители, коментира министър Калфин.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?