Промяната на НДК за европредседателството е "на ръба"

Мирослав Боршош притеснен от неяснотата около темите на председателството и транша от 17 млн. лв.

Промяната на НДК за европредседателството е "на ръба"

Промяната на Националният дворец на културата (НДК) – основната сцена, на която ще се изнесе българското европресдесателство през първата половина на 2018 г., е "на ръба в момента", по думите на изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Притесненията му идват от липсата на ясно формулирани теми на председателството и на неяснотата около следващият транш от 17 млн. лв. за довършването на реконструкцията на НДК.

Основните теми на българското европредседателството са заетостта, миграцията и енергетиката и те бяха определени в началото на 2016 г.

Боршош реши да покаже какво е свършено до момента по отношение на НДК с нестандартна арт експозиция от индустриални и технически материали.

"Председателството е важно, защото колкото повече се затваряш в себе си, в страната си, в къщичката си, толкова по-малко виждаш хоризонта, а председателството е хоризонт, който смятам, че България заслужава. Ще направим всичко възможно НДК да изглежда така, както страната ни заслужава", каза Боршош.

Според него "смисълът не е да посрещнем 20 000 намръщени, сиви бюрократи от Брюксел, а да излъчим послание и политическата класа трябва да си даде сметка за това. Кога и как ще бъдат формулирани темите, кой ще ги формулира? Не виждам на този етап нагласа в политическата класа да застане заедно и да започне дебата за коя България, в каква Европа", заяви Боршош.

Свършеното до момента в НДК

Шефът на НДК се отчете и за свършеното до момента. Близо 4 млн. лв. са инвестирани в дигиталното заснемане, съставяне на технически паспорт на сградата, изработване на идеен проект за преустройството ѝ, обследване за енергийна ефективност и въвеждане на допълнителни мерки, нови енергоспестяващи осветителни тела, текущи ремонти в и около сградния фонд, фасадно осветление.

Значителна част от тях са инвестирани и в създаването на знаковите нови пространства на НДК, сред които "ДНК", театър "Азарян", "Перото". Те са готови да посрещнат културната програма на европредседателството, каза Боршош.

Други 4 млн. лв.са инвестирани в нова конгресно-конферентна техника.

Около 4 млн. лв. са преведени авансово на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности.

Новият етап на преустройството на НДК започна в началото на декември и ще приключи през септември 2017 г., каза Боршош. Общата стойност на ремонта е 35 млн. лв., от които до този момент е преведена половината сума.

Имаме още средства да продължим, но се опасявам, че към края на февруари, началото на март трябва да получим останалия транш от 17-18 млн. лв., за да сме адекватни на ритъма на подготовка на НДК, каза Боршош.

Зала 3, която ще се превърне в пленарна зала на българското европредседателство, в момента се демонтира. Предстои да се вземе важно решение за тавана на залата, обсъжда се и подовата настилка, съобщи той.

Сблъсъкът Боршош - Друмев

На представянето на "Промяната НДК" дойде и Христо Друмев, управлявал НДК в продължение на 23 години. Той попита дали всички ремонти са съгласувани с авторите на архитектурния проект на НДК.

Боршош му отговори, че идейният проект е изработен от много голяма комисия от над 10 ведомства, одобрен е от всички отговорни институции и по никакъв начин не се нарушава авторското право.

Художествените произведения ще бъдат консервирани и запазени по време на ремонта, няма промени, които да засягат архитектурата на сградата, допълни Боршош.

"Ние с вас сме от различни поколения и се надявам, че сме различен тип мениджъри. Вие сте имали своите виждания, аз виждам резултата от тях. И вие виждате резултата от моите действия. Ние сме първото ръководство на НДК, което успя да убеди държавата да даде средства за развитието на НДК. Вие много добре знаете, че само със средствата, които акумулира НДК, не може да се направи този ремонт. И вие сте срещали същите тези трудности. Затова застанахме зад идеята да докажем на българското правителство необходимостта от този ремонт. Това, което се случва на НДК, е най-доброто за НДК", каза още настоящият изпълнителният директор Боршош на предишния управител Друмев.

Споделяне

Още по темата

Още от България