Промяната в изискванията за шеф на Антикорупция случайно съвпаднала с "Апартаментгейт"

Приел съм каузата на ГЕРБ, заяви бившият кадър на БСП и нов правосъден министър Данаил Кирилов

Промяната в изискванията за шеф на Антикорупция случайно съвпаднала с "Апартаментгейт"

Новите изисквания за заемане длъжността шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ случайно са съвпаднали със скандала с апартаментите на сегашния началник Пламен Георгиев. Според предлаганите от управляващите законови текстове в бъдеще няма да е задължително шефът на комисията да е юрист, а само да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които – на ръководна длъжност.

Не знаехме каква ще е динамиката

Промените бяха внесени часове след като премиерът Бойко Борисов призова Георгиев да подаде оставка или да излезе в отпуска, докато трае разпоредената от прокуратурата проверка на сделките за апартаментите му в столичния кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ избра отпуската.

"Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев. Това е резултат от анализа на едногодишна дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите", обясни пред бТВ новият правосъден министър Данаил Кирилов. Той е един от вносителите на текстовете. Те са депозирани в парламента в последния му ден като депутат – 4 април. На следващия ден Кирилов положи клетва като министър.

Гордост

Кирилов обясни, че се гордеел със законодателната си дейност като депутат. Новият министър обясни, че приемал работата в парламента с голяма любов.

През последните няколко месеца именно негови законодателни инициативи доведоха до редица скандали. Преди месеци 70 адвокати подписаха отворено писмо, в което заявиха, че не са учили такова право, каквото парламентът създава.

"Новия пост приемам като тежко и сериозно възлагане и смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъде един от експертите в ГЕРБ", заяви Кирилов, който започна кариерата си като общински съветник от БСП в София. След това премина в ГЕРБ и беше областен управител.

Относно смяната на партийната си принадлежност, Кирилов обясни, че имал тежки сблъсъци с БСП по темата със заменките.

"Когато Борисов беше избран за кмет, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров – да има прозрачност в разпореждането с общинското имущество, да има излизане от онзи модел, който беше установен повече от 10 години", заяви Кирилов.

Още по темата
Още от България

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?