Промяната в изискванията за шеф на Антикорупция случайно съвпаднала с "Апартаментгейт"

Приел съм каузата на ГЕРБ, заяви бившият кадър на БСП и нов правосъден министър Данаил Кирилов

Промяната в изискванията за шеф на Антикорупция случайно съвпаднала с "Апартаментгейт"

Новите изисквания за заемане длъжността шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ случайно са съвпаднали със скандала с апартаментите на сегашния началник Пламен Георгиев. Според предлаганите от управляващите законови текстове в бъдеще няма да е задължително шефът на комисията да е юрист, а само да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които – на ръководна длъжност.

Не знаехме каква ще е динамиката

Промените бяха внесени часове след като премиерът Бойко Борисов призова Георгиев да подаде оставка или да излезе в отпуска, докато трае разпоредената от прокуратурата проверка на сделките за апартаментите му в столичния кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ избра отпуската.

"Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев. Това е резултат от анализа на едногодишна дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите", обясни пред бТВ новият правосъден министър Данаил Кирилов. Той е един от вносителите на текстовете. Те са депозирани в парламента в последния му ден като депутат – 4 април. На следващия ден Кирилов положи клетва като министър.

Гордост

Кирилов обясни, че се гордеел със законодателната си дейност като депутат. Новият министър обясни, че приемал работата в парламента с голяма любов.

През последните няколко месеца именно негови законодателни инициативи доведоха до редица скандали. Преди месеци 70 адвокати подписаха отворено писмо, в което заявиха, че не са учили такова право, каквото парламентът създава.

"Новия пост приемам като тежко и сериозно възлагане и смятам, че съм длъжен да дам всичко от себе си, за да се справя. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъде един от експертите в ГЕРБ", заяви Кирилов, който започна кариерата си като общински съветник от БСП в София. След това премина в ГЕРБ и беше областен управител.

Относно смяната на партийната си принадлежност, Кирилов обясни, че имал тежки сблъсъци с БСП по темата със заменките.

"Когато Борисов беше избран за кмет, всичко се промени. Това, за което сме се борили аз и Божидар Димитров – да има прозрачност в разпореждането с общинското имущество, да има излизане от онзи модел, който беше установен повече от 10 години", заяви Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България