Промяната в облагането на онлайн хазарта отложена за доизчистване

Йордан Цонев каза, че ако законът носи повече приходи в хазната, няма нищо против обвиненията в лобизъм

Промяната в облагането на онлайн хазарта отложена за доизчистване

След повече от два часа дискусия, обвинения от страна на ГЕРБ в лобизъм и заявки на управляващите за извеждане на светло на хазартния бизнес, БСП и ДПС се наложиха над партията на Бойко Борисов и "Атака" и промените в облагането на онлайн организаторите на залагания бяха отложени за одобрение пред следващата седмица с мотива да бъдат доизчистени.

 

Измененията са внесени от депутати от БСП и ДПС, начело с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, и предвиждат от догодина букмейкърите, организаторите на тото и лото игри, покер и онлайн казина да плащат за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност еднократна такса от 100 хил. лв. и данък от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Тази двукомпонентна такса няма да се събира за хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино, които се облагат с алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

 

Поправките предвиждат още да може да се откриват казина и игрални в тризведните хотели, което сега не е разрешено. Глоби от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. се предвиждат за организиране на залози без лиценз от физическо лице, а ако става въпрос за фирма санкциите ще са двойно по-високи.

 

Цонев обясни предложените изменения с необходимостта от регламентиране на онлайн залаганията и промяна на некоректния данък от 15 процента върху оборота, който сега плащат операторите. Той посочи, че заради този данък стотици оператори работят на българския пазар без да имат лиценз и това води до намаляване на данъчните приходи.

 

От ГЕРБ обвиниха управляващите, че обслужват лобистки интереси. "Ако имаше единица мярка за лобизъм, този закон щеше да е в топ 10", заяви Ирена Соколова от ГЕРБ.

 

Йордан Цонев ѝ отвърна, че дори и някой да определя закона като лобистки, ако това ще доведе до повече приходи в хазната, той няма нищо против. "Ако съм се боял от прякори, щях да работя друго, не политик. Искам да бъде регламентиран този сектор", заяви депутатът от ДПС.

 

Той каза още, че ако се запази сегашното облагане на хазарта, постъпленията в бюджета от тази дейност догодина ще са 22 млн. лв. по-малко, тъй като в момента има само един лицензиран оператор за онлайн игри. Ако обаче се регистрират повече оператори, каквито са надеждите на управляващите, приходите от този вид дейност ще са същите като от тази година, тъй като на онлайн операторите им е даден 6-месечен срок да се лицензират. През 2015 г. се очакват около 50 млн. лв. повече данъчни постъпления, а през 2016 г.- 100 млн. лв. Цонев уточне, че прогнозата е на база данните за нелегалните онлайн залози, които се оценяват на 1 млрд. лв.

 

Според Менда Стоянова от ГЕРБ законовата поправка ще намали три пъти данъка върху хазартната дейност, а финансисти от БСП коментираха, че намалението ще е двойно за спортния тотализатор и почти тройно за онлайн залаганията.

 

"И какъв е изводът от тази промяна? Елате в България, тук няма кой да ви спре да организирате лицензиран онлайн хазарт. Искаме по терлици да прокараме един закон", заяви Стоянова.

 

Тя се възмути от това, че се предвижда не Националната агенция за приходите, а Държавната комисия по хазарта да следи за финансовата изрядност на онлайн операторите. Според нея това е разграждане на двора на онлайн хазартните игри и не само на тях, а черешката на тортата е премахвано на филтрирането на нелицензираните сайтове.

 

"За какво ни е тази промяна - за да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаление на приходите с 22 млн. лв., за да очакваме някога след разширяването на онлайн пазара, но не сега, в хазната да потекат едни страхотни пари", посочи Менда Стоянова

 

Георги Кадиев от БСП обаче смята каза, че предложените промени са в правилната посока, тъй като 2014 г. ще бъде година с две сериозни спортни събития - олимпиадата в Сочи и световното първенство по футбол в Бразилия, и онлайн хазартът ще се увеличи в световен мащаб, прогнозира той. По негови данни от офлайн залагания събраните данъци са 120 млн. лв., от които 50 млн. лв. са от ротативки. Според Кадиев в полза на фиска ще бъде въвеждането на по-висока първоначална такса за регистрация.

 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ) пък обяви, че между първо и второ четене ще внесе предложение 10% от постъпленията от данъка върху хазартната дейност да отиват към фонд "Култура".

 

Красимир Стефанов посочи, че от ГЕРБ по-скоро биха подкрепили намаляване на ставката на данъка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?