В очакване на законовите промени в модела на тарифите в енергетиката

Промяната в цената на тока остава за след 1 юли

Промяната в цената на тока остава за след 1 юли

От 1 юли 2013 г. няма да има решение за цените на електроенергията, а ще се изчака новият парламент да приеме поправки в Закона за енергетиката, които да регламентират нов модел на формиране на тарифите в енергетиката и от по-късна дата да се приеме промяна, която вероятно ще е към минимално поскъпване. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред журналисти във вторник.

 

По-късно през деня трябваше служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев да представи конкретните поправки в Закона за енергетиката, които ще остави на бъдещия кабинет да придвижи за одобрение в парламента. Те са изготвени след анализ на слабите места в енергетиката ни, извършен от Световната банка, и целта им е да преразпределят тежестите в енергетиката по-справедливо и така, че да не поскъпва токът за крайните потребители. Представянето на самите доклади за слабостите в българската енергетика обаче отне над час и половина и затова обявяването на конкретните промени в начина на тарифиране в електроенергетиката бе отложено за сряда. 

 

На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в Закона за енергетиката, каза Харитонова.

 

Според сегашното законодателство цените в електроенергийния сектор се определят веднъж в годината и влизат в сила от 1 юли и важат за следващите 12 месеца. В края на май-началото на юни обикновено ДКЕВР излиза със свой проект на решение на цените за мини, ТЕЦ-ове, АЕЦ, възобновяеми източници, НЕК, “Електроенергийния системен оператор“ и крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“. Миналата седмица обаче Харитонова каза, че внесените от тях предложения математически вдигат цената на тока с 40 на сто, а след преразглеждане на заявките комисията е стигнала до сметката, че поскъпването ще е 16 процента, което бе определено като “безумие“ от шефа на ДКЕВР.

 

Сега тя коментира, че вероятно на по-късен етап, след одобрение на законовите промени, “ще има минимално увеличение”. Харитонова припомни, че само от заявките за зелена енергия се формират разходи за системата от 1.2 млрд. лв. за следващия ценови период. Някой трябва да ги плати, а това сме всички ние плюс индустрията, коментира тя.

 

Регулаторният шеф посочи още, че промяната на формирането на енергийния микс за бита се налага и от излизането на фирмите, ползващи ток средното напрежение, на свободния пазар от 1 юли, където сами трябва да си търсят откъде да купуват енергия. Така като се има предвид, че НЕК трябва да купува задължително енергията от възобновяеми източници, тежестта върху свития регулиран пазар става прекалено голяма

 

“Ако трябва да се разпредели само върху регулирания пазар и това ще бъде страшно и не трябва да бъде допускано”, каза Харитонова. Тя припомни предложението си от миналата седмица свободният пазар също да бъде задължен да купува енергия от слънце, вятър и биомаса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?