ПРООН: България влиза като положителен пример в книга за промяната в Европа и ОНД

България се дава за пример в откриването на нови работни места и подкрепата на бизнеса в слабо развити райони. За първи път страната ни е включена в международна публикация за устойчива промяна, съобщиха от българския офис на световната организация.

Книгата се издава от Регионалното бюро на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и съдържа най-добрите истории на успеха в Европа и ОНД. От всички 25 държави, в които ПРООН присъства, 16 са одобрени за изданието. По критерия създаване на нови работни места и микрофинансиране в слабо развити райони единствено България е представена – чрез проекта JOBS на правителството и ПРООН.

Всеки "номиниран” проект трябва да има между 5 и 10-годишен опит и да покаже както чрез интересни човешки истории, така и чрез статистика, че промяната е устойчива. В книгата са дадени конкретни причери за такива проекти.

Проект "Заетост чрез подкрепа на бизнеса” (Job Opportunities Through Business Support) JOBS започва през 1995 г. с откриването на пилотен бизнес център в Разлог. Първоначално се подкрепя от ПРООН, българското правителство и Международната организация на труда.

По проекта са открити 37 700 нови работни места и 42 бизнес центъра в страната. 60 900 човека са обучени за предприемачи и са получили допълнителна професионална квалификация.

Наследник на JOBS днес е Микрофинансиращата институция ДЖОБС, създадена от Българската банка за развитие, която подпомага микро и малки предприятия, включително стартиращи предприемачи.

През последните 20 години ПРООН работи в България с над 200 български и чуждестранни партньори по над 70 проекта във всички 28 области на страната и над 170 общини.

Четири са основните сфери на дейност на ПРООН у нас: намаляване на бедността, демократично управление, енергия и околна среда и информационни технологии.

Бюджетът на ПРООН за Европа и ОНД през 2011 г. е бил 407 милиона долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?