Пропаднаха консултациите в Съвета за сигурност по проекторезолюцията на САЩ за Ирак

Вторият кръг консултации в Съвета за сигурност на ООН по американската проекторезолюция за Ирак завърши тази нощ без резултат и без да бъде определена дата за следващи консултации, предадоха АФП и АП. Консултациите продължиха около три часа при затворени врати. Франция, Германия и Русия повторили възраженията си срещу американския проект и изразили съжаление, че предложените от тях поправки не са взети предвид в текста, посочва АФП.

Според АП американският проект бил подложен на критики, защото не предвижда достатъчно голяма роля на ООН във възстановяването на Ирак. Посланикът на САЩ в ООН Джон Негропонте, който председателства Съвета за сигурност през октомври, заяви, че забележките и предложенията на останалите членове на Съвета ще бъдат предадени във Вашингтон.

Според френски дипломат, цитиран от АП, Съединените щати не проявяват готовност да включат в текста промените, предложени от Франция и Германия. Същият източник посочил, че напредък може да има само, ако се възприеме съвсем нов подход към резолюцията, какъвто предложил генералният секретар на ООН.

Кофи Анан предлага ООН да поеме водеща роля в Ирак, Съединените щати да предадат в срок от пет месеца властта на временно иракско правителство, след което за две години с помощта на ООН да бъде съставена конституция и да бъдат произведени избори, съобщи на АП служител в ООН.

По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: