Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пропагандна кампания в съветски дух срещу независими наблюдатели

Интернет срива усилията на руската телевизия

40 коментара
Пропагандна кампания в съветски дух срещу независими наблюдатели

Руската прокуратура обвини най-голямата независима асоциация за изборен мониторинг в нарушаване на изборното законодателство. Това се случва дни преди парламентарните избори на 4 декември, на които наблюдателите и опозиционните партии очакват масови измами.

Управляващата партия на Путин "Единна Русия" загуби рейтинг и е възможно за пръв път от създаването си през 2001 г. да загуби места в парламента.

С твърда хватка върху политическата система и големите медии, Кремъл изпревари всички важни съперници. Но обвиненията за широкомащабни манипулации може да подкопаят легитимността на изборите, които са важни за легитимността на Путин в страната и в чужбина, докато той се готви отново да заеме президентския пост идната година, пише "Уолстрийт джърнал".

На предишните парламентарни избори през 2007 г. руските власти обвиниха западните наблюдатели в пристрастност и делегацията на ОССЕ отмени плановете си за мониторинг на вота.

Сега на прицел са организациите, които наблюдават изборния процес. Кремъл ги определя като "мекерета" на западните им господари.

В реч пред конгреса на "Единна Русия" миналата неделя Путин заклейми външната намеса в руските избори чрез "т.нар. получатели на грантове", които той сравни с Юда.

Кампания в съветски пропаганден дух

В навечерието на парламентарните избори "на първи план излезе не гласуването, а евентуалното оспорване на резултатите", пише "Ведомости".

Разгърната е активна кампания в абсолютно съветски пропаганден дух срещу независимата асоциация "Голос", която се финансира от САЩ и от европейски правителства и чиито представители наблюдават изборите над 10 години.

Според прокурорите, "Голос" е публикувала в предизборната седмица данни от свои изследвания - статистика за агитацията и анализ на сигнали за нередности, с което е нарушила административното законодателство за медиите.

"Голос" е фалшифицирала обществено значими сведения, разпространявани като достоверни, и е била пристрастна спрямо една от партиите, твърди прокуратурата. Става дума за управляващата партия "Единна Русия", пояснява вестникът, цитиран от БТА.

"Голос" има съвместен проект с руския информационен сайт Газета.ру, наречен Карта на изборните нарушения. Интерактивният сайт е регистрирал от август досега близо 4500 случаи на предполагаеми нередности в предизборната кампания, огромна част от които са приписвани на партията на Путин "Единна Русия", съобщи Франс прес във връзка с разследването. Според "Ведомости" вече са регистрирани над 6000 сигнала.

Темата за продажните неправителствени организации, "получатели на субсидии" и "юди", които разклащали ситуацията, бе повдигната на конгреса на "Единна Русия" миналата неделя от партийния лидер - премиера Владимир Путин. И още във вторник депутати от Думата сезираха прокуратурата, за да провери финансовите източници на "Голос", подчертава всекидневникът.

Сдружението на избиратели "Честен избор", което е лоялно към държавните власти, разкритикува тази седмица "Голос". Телевизия НТВ ще излъчи в петък изобличителен филм за организацията, а в сряда Газета.ру се отказа "да рекламира чрез банери" съвместния си проект с нея, информира изданието.

Интернет срива усилията на руската телевизия

"Файненшъл таймс" публикува в петък материал, посветен на опитите на руските власти за разправа с "Голос", които може да имат обратен на желания резултат.

Тази седмица в московския офис на "Голос" нахлу снимачен екип на НТВ. "Въпросите бяха заядливи и предсказуеми". "Кой ви финансира? Защо Америка ви изпраща пари? Защо искате да провалите изборния процес?"-е крещял репортерът на НТВ.

Сътрудниците на "Голос" обаче бързо са обърнали ситуацията в своя полза. Зам.-директорът Григорий Мелконянц е заснел телевизионните репортери със своя мобилен телефон, а записът стана сензация в руската мрежа. На всеки агресивен въпрос Мелконянц отговаря: "Вие сте Сурковска пропаганда"* – 86 пъти за 6 минути.

Мелконянц разказва, че "Голос" вече били дали няколко интервюта на НТВ, но телевизията е изпратила снимачен екип, за да се опита да "устрои засада".

"Беше им нужен скандал и си го получиха. Съмнявам се, че много хора въобще ще гледат предаването, което те правят за нас, но този запис го видяха всички", заявява Мелконянц пред "Файненшъл таймс".

Това е може би най-яркият пример за сблъсъка между интернет и държавната телевизия, и за първи път се появява усещане, че интернет, макар и трудно, взема връх в битката за сърцата и умовете на руснаците.

"Тези избори ще са последните, които се управляват от телевизията", прогнозира главният редактор на радио "Ехото на Москва" Венедиктов.

Нарастващата популярност на интернет съвпада със съкращаване на аудиторията на телевизионните новини и падането на рейтинга на "Единна Русия". Анализатори смятат, че при Путин държавната телевизия е станала толкова сурово контролирана, че много хора отдавна отдавна не се интересуват от нея.

За разлика от Пекин, Кремъл засега не се опитва да цензурира интернет. Според Венедиктов това вече е невъзможно: "пастата е изстискана от тубата".

През ноември Русия се оказа на първо място в Европа по брой на интернет-потребители. По активност в социалните мрежи руснаците са трети в света. Един от записите на тема "Освиркването на Путин"  е гледан 3.3 милиона пъти, докато аудиторията на основните вечерни новини по телевизията в последните три месеца е средно 3.1 милиона.

И още една лоша вест за държавната телевизия: много тв предавания, подложени на цензура, придобиват втори живот във вид на "вирусни" видеоклипове в интернет.

Инструкции "как трябва да се води борба срещу наблюдателите"

"Независимая газета" помества статия за методите, използвани в кампанията. На закрито съвещание в градската управа на Коломна (Московска област) чиновници не само агитирали за "Единна Русия", но и обяснили "как трябва да се води борба срещу наблюдателите", пратени от нейни "конкуренти". Това заявил за всекидневника местен пълномощник на комунистическата партия, който подкрепил своите думи с видеозапис.

Шефът на регионалната избирателна комисия дал следните инструкции: "Наблюдател иде от думата "наблюдавам". Само да наблюдава. Отвори ли си устата - край. Събирате се, правите акт и молите полицая да го отстрани".

Вестникът описва и друг предизборен инцидент. В Санкт Петербург недоволството от "Единна Русия" достигнало "шокиращи мащаби" - в Интернет бил разпространен видеозапис, в който младежи хвърлят от моста в река Мойка агитатор на властовата партия. Той обаче "не пострадал, защото знаел да плува".

Инциденти ставали и в град Воронеж (Западна Русия), където полицията демонстрирала "повишена предизборна активност" - три часа бил разпитван например местен жител, раздавал агитационни материали против "Единна Русия", разказал той самият.

Андрей Бузин от "Голос" твърди, че с прокурорската проверка като минимум се цели да се отклони вниманието на "Голос" от текущата ѝ работа, програмата максимум - да бъдат лишени правозащитниците от възможността да събират информация за нарушения в изборния ден.

Ако съдът признае "Голос" за виновна, а организацията продължи "незаконната си дейност", тя може да бъде разпусната от прокуратурата, пояснява пред "Комерсант" Павел Чиков, лидер на правозащитното сдружение "Агора".

На 4 декември "Голос" ще изпрати в изборните секции 3000 наблюдатели и не изключва нови провокации, заявява пред вестника Григорий Мелконянц от ръководството на организацията.

Прокурорското изявление за закононарушения от страна на "Голос" е "толкова некоректно и мъгляво, че има шансове да бъде обжалвано дори в наше съдилище" в Русия, коментира руски адвокат.

"Яблоко" протестира забраната на ЦИК срещу неин клип

Междувременно в московски съд бил подаден и първият иск, свързан с изборите. Извънпарламентарната партия "Яблоко" настояла да бъде призната за незаконна забраната на руската ЦИК да се излъчва по телевизията неин предизборен клип. В него лидерът на "Яблоко" Григорий Явлински обръща внимание на оскъдната политическа дажба на хората в Русия - "само четири ястия в менюто". Така "Независимая газета" описва намека на Явлински за четирите парламентарни партии във федерацията.

"Правилната" кампания

В четвъртък Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев, оглавяващ листата на "Единна Русия", проведоха среща със свои привърженици. Целта бе да обсъдят с тях задачите за предстоящето светло бъдеще и да убедят избирателите, които още се колебаят, да гласуват правилно, пише електронното издание "Заголовки", цитирано от БТА.

Според "Комерсант" Медведев заявил, че ще тръгне на изборите без срам, тъй като много замисли на партията били осъществени.

Засегната бе и политиката, посочва "Росийская газета". Президентът напомнил, че в западната Калининградска област на Русия вече действа нов радар. Страната обаче има средства и възможности за други стъпки, дори за да разположи ударна групировка на западните си граници, добавил той.

Според "Комсомолская правда", Путин обещал идната година да бъдат повишени двойно заплатите на някои категории военнослужещи.

Участници в срещата съзряха в подобрената демографска ситуация в Русия пряка заслуга на Путин, пише "Московский комсомолец". Жителка на опожарено руско село, възстановено с грижите на премиера, заявила, че след 4 негови посещения там "за пръв път от дълги години се родили 18 бебета".

*Владислав Сурков от 10 г. е смятан за сивия кардинал на руската власт и за ловък стратег на политическата система, която в навечерието на парламентарните избори на 4 декември си остава все така предана на Владимир Путин. Сурков е автор на концепцията за "суверенната демокрация".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #40

  Kotaraka: Протестите в Русия са инсценировка на западните олигарси: http://www.infowars.com/wall-street-propagandists-scramble-to-cover-us-ties-to-russian-protesters/

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #39
 3. Анонимен
  #38

  Kotaraka: Ето още един пресен видео материал за манипулатора Panasonic: http://www.twitvid.com/QM7T7 Бой за машина за вафли от 2 долара направени с робски труд в Китай. Това ли е водещата световна сила за която говориш? Айде стискай зъби и ругай. От реалността няма скриване.

 4. Анонимен
  #37

  Kotaraka: Panasonic, специално за тебе кьопав манипулатор: http://videos.howstuffworks.com/discovery/32381-massive-engines-rd-180-rocket-engine-video.htm На, да видиш, че ползват Руски ракетни двигатели Боинг и Локхийд, щото САЩ не могат такива технологии да постигнат в скоро време. Айде пукай се от яд. Много ми е радостно да те гледам как цвилиш от гняв.

 5. Анонимен
  #36

  Kotaraka: Хей смешник 34. Къде го измисли това с падащите ракети? Нещо си се объркал. Последно си спомням две совалки на САЩ отидоха на кино. Ама нали си тука да плюеш и отричаш успехите на Руснаците. Засрами се.

 6. Анонимен
  #35

  "независимата асоциация "Голос", която се финансира от САЩ и от европейски правителства" - kak пък го събрахте това твърдение в едно изречение. Поне четете това дето го превеждате и публикувате.

 7. Анонимен
  #34

  В отговор на 31. Честно казано, виждам изход от жалкото състояние, в което се намираме, само със пълното скъсване от вековната зависимост от Русия. Иначе ни очаква. загубено десетилетие, без икономически растеж, с постоянно увеличаваща се безработица и падащ жизнен стандарт. Време е да се замислим искаме ли такова бъдеще? Добре ни са известни руските технологии от постсъветско време, падащите самолети и ракети и т.н. Такава технология не искаме. А запада ще дръпне напред на светлинни години от нас. Всички решения ще се взимат от една анонимна и неизбрана от българи, чужда въхрушка, в наш ущърб. Рубладжийството не е от вчера, но и за него има край.

 8. Анонимен
  #33

  Нагледен пример , потвърждаващ казарменото правило "Когато говориш с мен, ще мълчиш..".

 9. Анонимен
  #32

  Triabva naistina da si goliam prostak,kogato obyavyvash za "nezavisima" organizaciata koyato USA media priznava che e sponsorirana ot Izrael i USA.Boje mili...kakvi gazorezi komentirat" svetovnata" politika.Sigurno i tova "jurnale" e ot "prozrelite".....

 10. Анонимен
  #31

  Не виждам друг изход от настоящата икономическа катастрофа, освен преориентацията на изток. В Европа ни очаква загубено десетилетие, без икономически растеж, с постоянно увеличаваща се безработица и падащ жизнен стандарт. Обезценяването на еврото ще стопи спестяванията на българина. Демографската криза и постъпателното отдаване на суверенитет на Брюксел застрашават българската държавност. Евробюрократите вече говорят за "фискален съюз", а това ще е края на демокрацията. Всички решения ще се взимат в Брюксел. Време е да се замислим искаме ли такова бъдеще? Все още имаме някакъв избор, а Евразия ни предлага огромен и динамично развиващ се пазар, от който може само да спечелим.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.