Пропан-бутанът ще поскъпне заради новите регулации при горивата, твърдят търговци

Пропан-бутанът ще поскъпне заради новите регулации при горивата, твърдят търговци

Газът за битови нужди ще поскъпне, ако парламентът приеме внесения от различни депутати законопроект за горивата, който въвежда регистриране на обектите за търговия с горива при покриване на редица критерии и банкови гаранции за дейността им. Това смятат членовете на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан.

Промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 000 домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас, тъй като браншът обслужва към 80-85% от заведенията, които имат топла кухня, предупреди председателят на организацията Георги Палпурин на пресконференция в четвъртък.

Асоциацията декларира, че подкрепя всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, защото около 50% от стойността на горивото са данъци и акцизи. Според нея обаче, така предложените промени ще доведат единствено до монополизиране на пазара и поскъпване на цените на бутилирания пропан-бутан.

По данни на асоциацията в момента има 67 обекта, които са собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. Цените сега на 10-литрова бутилка пропан-бутан са между 14 и 24 лева. "Имаме конкуренция, която позволява потребителят да прави добър избор. В новата ситуация на изискванията ще отговарят седем обекта, притежавани от 5 компании, съответно имаме значително намаляване на конкурентната среда", коментира Палпурин.

Асоциацията оспорва и изискването за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра, като в случая инвестицията за изграждане на подобен склад е минимум 10 000 000 лв. "Такъв склад е невъзможно да съществува в градска среда, защото изграждането му ще е много скъпо", казаха от бранша.

В законопроекта са заложени и финансови изисквания към търговците на бутилиран втечнен газ пропан-бутан за уставен капитал от 3 000 000 лв. Заложено е и изискване за минимално количество от 10 000 собствени бутилки, с които да разполага фирмата, чиято стойност е около 450 000 лева. "Не можем да разберем каква е логиката на това изискване", казаха от асоциацията.

Оттам уточниха, че и в момента законите предвиждат гаранции, че държавата ще си събере данъците. От една страна фирмите заплащат банкови гаранции, а освен това от 2016 г. законът предвижда предварително събиране на ДДС при продажбите на горива, казаха от асоциацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България