Пропастта между Запада и Исляма се задълбочава, предупреди премиерът на Малайзия

Пропастта между Запада и Исляма се задълбочава, предупреди премиерът на Малайзия
Министър-председателят на Малайзия заяви, че между Запада и Исляма се е отворила огромна пропаст, която се задълбочава вследствие на фрустрацията сред мюсюлманите срещу западната външна политика.

Абдула Бадауи каза, че много хора на Запад разглеждат мюсюлманите като родени терористи. Той обаче добави, че мюсюлманите от своя страна трябва да спрат яростното отричане на Запада.

Премиерът на Малайзия се изказа след затварянето на вестник заради публикуване на появилите се в европейски издания карикатури на пророка Мохамед. Тези карикатури станаха повод за масови протести в ислямските страни, чиято религия не допуска каквито и да е изображения на Аллах или пророка.

В реч пред международна конференция в Куала Лумпур, премиерът на Малайзия каза, че Ислямът и Западът трябва да спрат взаимното демонизиране и да се опитат да пресекат екстремизма и да насърчат модернизацията, предаде ББС.

Те мислят, че Осама бин Ладен говори от името на религията и нейните последователи”, каза той, цитиран от АП.

“Не може да се отрече, че демонизирането на Исляма и злословенето срещу мюсюлманите е широкоразпространено в западното общество”, каза той.

Мюсюлманите от своя страна трябва да избягват тоталното отрицание на християните, юдеите и Запада, призова Абдула Бадауи.

ББС припомня, че в момента Малайзия е председател на организацията Ислямска конференция.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?