Пропекинските партии печелят изборите в Хонг Конг

Подкрепяните от Пекин партии в Хонг Конг запазиха мнозинството си в Законодателния съвет на изборите в неделя, а демократичните сили не спечелиха очакваните места, предадоха световните агенции.

Кандидатите на борещото се за демокрация движение получиха само 18 от пряко избираемите места в Законодателния съвет, с едно повече, отколкото на изборите през 2000 г. Кандидатите на прокитайските партии увеличиха пряко избираемите си места от 7 на 12 и запазиха контрола си над съвета, защото листата им с назначени депутати е по-голяма.

Само 30 от общо 60-те депутати в Законодателния съвет се избират пряко. Останалите се назначават от Избирателен съвет и професионални групи по интереси като адвокати и лекари.

Гласували са 55 процента от регистрираните избиратели. Демократите се надяваха на победа след масовата демонстрация на 1 юли с искане за всеобщото избирателно право. Но политиката на Пекин на икономически поощрения изглежда е била решаваща за избирателите на 7-милионната бивша британска колония, коментират политически анализатори.

Рекордната активност доведе до забавяне и объркване в редица бюра и представители на властите наредиха повторно преброяване на гласовете, след като Демократическата партия посочи някои несъответствия в резултатите.

Активисти на опозицията представиха вота като референдум за техните искания за по-голяма демокрация. Но водещият пропекински политик Цан Йок-син заяви, че хората в Хонг Конг са гласували за повече стабилност.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?