Проповедникът Ахмед Муса получи 8.5 г. затвор за радикален ислям

Проповедникът Ахмед Муса получи 8.5 г. затвор за радикален ислям

Пазарджишкият окръжен съд даде осем и половина години затвор на проповедника Ахмед Муса, който е подсъдим за разпространяване на радикален ислям. Съдебният състав го намери за виновен за пропагандиране на идеите на терористичната организация "Ислямска държава", религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война.

Основната присъда е от седем и половина години, но към тях е добавена още една година, защото съдът го обяви за обществено опасен, съобщава БНР.

Останалите 13 души, които са обвиняеми по делото като негови поддръжници, също са осъдени. Те получават ефективни присъди между една година и 3 години и 6 месеца. Единствената условна присъда е за Александрина Ангелова, която е единствената жена сред осъдените.

Ахмед Муса е признат за виновен, че е разпространявал идеите на "Ислямска държава", подпомагал е бойци на терористичната групировка, а в джамията "Абу Бекир" в Пазарджик е призовавал към война. Той е признат за виновен и за неподчинение на светските закони.

Според прокуратурата престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година.

Това е трета присъда за Ахмед Муса за разпространяване на радикален ислям. В момента той е в затвора и изтърпява 4-годишна присъда.

В хода на делото бе отведен прокурорът Недялка Попова, тъй като подсъдимите я обвиниха в предубеденост и пристрастност. През 2018 година прокурор Попова даде интервю за пловдивския сайт "Трафикнюз", в което заяви, че когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена.

"Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват", каза прокурор Попова.

Главният прокурор Сотир Цацаров определи изказванията ѝ за "изключително недопустими", а година по-късно прокурор Попова бе наградена за добрата си работа по делото за радикален ислям.

Споделяне

Още по темата

Още от България