Проправителствен вестник призова партията на Орбан да напусне ЕНП

Проправителствен вестник призова партията на Орбан да напусне ЕНП

Главният проправителствен всекидневник в Будапеща "Модяр немзет" призова партията на премиера Виктор Орбан ФИДЕС, да напусне дясно-центристката Европейска народна партия, защото тя е изоставила основополагащите си ценности и "не може да бъде различена от социалистите или либералите", предаде Ройтерс. Началникът на кабинета на Орбан каза обаче, че партията иска да остане в ЕНП.

Унгария превърна враждебното отношение към имиграцията в основен акцент в кампанията си за изборите за Европейски парламент през май, отбелязва Ройтерс. В страната бяха разлепени плакати, обвиняващи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че заговорничат за унищожаване на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента.

"Дойде време ФИДЕС да спре унизителните пазарлъци с Европейската народна партия", пише вестникът в редакционна статия, озаглавена "Нов съюз!". "ЕНП вече не е партията на Хелмут Кол", заявява изданието. По-рано Орбан каза, че бившият германски канцлер Кол е поканил ФИДЕС в ЕНП.

Според вестника ФИДЕС може да се присъедини към националистите в Европарламента.

"Европейската народна партия вече не защитава нациите, християнството, традиционния семеен модел или друга европейска традиция, която можем да назовем. ЕНП стана слугиня на извратения либерализъм", коментира "Модяр немзет".

Унгария се противопостави вчера на настоятелните искания да се извини за язвителните си критики срещу лидери на ЕС, но високопоставен правителствен служител намекна, че тя търси компромис, за да избегне изгонване на управляващата си партия от главната консервативна група в Европарламента.

Кампанията предизвика укори от страна на Европейската комисия и призиви ФИДЕС да бъде отстранена от ЕНП, която на 20 март ще обсъжда този проблем.

Според "Модяр немзет" ФИДЕС ще е по-добре извън ЕНП. "Има само един път напред за ФИДЕС: пътят към нов съюз", пише вестникът. "Виктор Орбан и ФИДЕС трябва да напуснат ЕНП и да създадат съюз с Матео Салвини, австрийската Партия на свободата и полската управляваща партия", казва "Модяр немзет" и подчертава, че Орбан трябва да оглави паневропейски съюз срещу имиграцията.

В отговор на въпрос във връзка със статията началникът на кабинета на Орбан Гергей Гуяш заяви на пресконференция, че ФИДЕС иска да остане част от Европейската народна партия.

Гуяш освен това съобщи, че ще премахне следващата седмица билбордовете с послание срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заради които ФИДЕС е заплашена с изключване от ЕНП. Те ще бъдат заменени с билбордове, възхваляващи плановете на Орбан за увеличаване на раждаемостта в Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа