Пропуск в закона блокира изборите в Свиленград

Законодателен проблем блокира обявяването на изборните резултати от частичния вот за кмет на Свиленград.

Още в събота вечерта от общинската избирателна комисия (ОИК) съобщиха, че 58.41% от гласувалите на втория тур са подкрепили кандидата Георги Манолов. В неделя обаче комисията не можа да го обяви за победител заради отказа на четирима нейни членове да подпишат протокола с резултатите.

Пред Би Ти Ви от Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) заявиха, че според закона за местните избори общинският избирателен протокол се изпраща в централната комисия с подписите на всички членове на ОИК до 48 часа след приключването на изборите. Никъде в закона не е описано какво става при отказ на членове от общинската комисия да разпишат протокола.

Отказалите да подпишат протокола от 11-членната ОИК са двама от БСП, един от СДС и един от БСДП. Кандидатът на социалистите Георги Илиев бе конкурент на Манолов на втория тур от кметските избори в Свиленград, но получи 41.59% от гласовете и не спечели.

След първия тур и от БСП, и от СДС обявиха изборите в Свиленград за нелегитимни, обвинявайки във фалшификации и купуване на гласове партиите, подкрепили независимия Георги Манолов, който спечели вчера. И от лявата, и от дясната партийни централи определиха подкрепата на един и същ кандидат от страна на НДСВ, ДПС, ДСБ, ССД и други като съюз на икономически интереси.

Категорични сме, че няма да сложим подписите си под протокола, защото вотът е манипулиран, заяви пред БНР членът на общинската избирателна комисия Дарина Георгиева, която е от квотата на СДС.

От Общинската избирателна комисия обаче заявиха, че след проверка на подадените вчера жалби е констатирано, че няма нарушения в изборния ден. Жалбите са били за агитация в изборния ден, организирано извозване на избиратели и платени гласове. Всички 40 протокола от секционните избирателни комисии са подписани и отчетени, каза говорителят на ОИК Веса Ходжева.

Ходжева заяви още, че четиримата са длъжни да подпишат протокола с изборните резултати. По думите ѝ, такова становище било изразено и от Централната избирателна комисия. В закона за местните избори обаче няма процедура, която да принуждава членовете на ОИК да подпишат протокола.

Пред Дарик радио говорителят на ЦИКМИ Александър Александров коментира, че възникналият казус е безпрецедентен и че за първи път има отказ на членове на избирателната комисия да подпишат протокола. "Законът не определя изрично как трябва да се процедира в този случай", призна Александров.

Той отказа да коментира без съгласуване с останалите членове на ЦИКМИ какъв законов изход може да се намери от ситуацията. "ОИК е единствената оправомощена институция да реши кой е избран и да издаде удостоверение за избран кандидат. Това не може да го направи ЦИКМИ", добави Александров.

Висящото си положение победителят във вчерашните избори Георги Манолов определи като непризнаване на вота на 6373 гласоподаватели, които са го подкрепили. По думите му, за пръв път от 15 години в Свиленград е избиран кмет с толкова голям брой гласове и четиримата членове на ОИК, които отказват да подпишат протокола, отказват да признаят вота на всички тези избиратели.

Според данните на ОИК, 51.61 % от избирателите в Свиленград са упражнили правото си на глас на вчерашните избори, което е над 3% по-висока избирателна активност в сравнение с първия тур.

От изборния щаб на БСП пък разпространиха декларация в подкрепа на четиримата членове на комисията. Според социалистите, тези хора упражняват правото си на свободни граждани и ясно показват, че не трябва да се толерират изборните манипулации.

В декларацията се призовава управляващото мнозинство в парламента да отстрани несъвършенствата в закона, който не може да реши възникналия в Свиленград казус.

Изборите в Свиленград показаха две неща - че БСП сама не може да победи и че партията на Иван Костов ДСБ е готова на всякакви коалиции, за да влезе във властта, коментира от Русе лидерът на СДС Надежда Михайлова.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?