Пропуски в системата за безопасност на танкера "Места"

Назначената със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински комисия за разследване на причините за взрива на българския танкер "Места" от 7 май е установила пропуски в системата за безопасност и качество на параходство "Български морски флот", съобщи БТА.

Комисията, в която има представители на изпълнителна дирекция "Морска администрация" и параходство БМФ, е установила, че разрушенията по танкера са мащабни и не е възможно да се посочат преките причини за взрива, както и виновни лица.

Изпълнителната агенция "Морска администрация" ще изиска извънредни независими одити на системата за управление на безопасността и качеството за съответствие с международния кодекс за управление на безопасността /ISM Code/ на танкерните кораби и бреговите структури на параходство БМФ.

Резултатите от проверката на комисията са изпратени на Международната морска организация.

Комисията е установила, че инцидентът е станал при подготовка на танкера "Места" за доков ремонт в рейда на пристанище Констанца в Румъния. Взривът е бил в 5-ти централен танк и е последван от пожар на остатъчни нефтопродукти. От инцидента не е произлязло замърсяване на околната среда, както и няма нанесени щети на трети лица.
При аварията загина един член от екипажа - Гаро Оник Кисториан, а втори безследно изчезна - Деян Иванов Колев. Танкерът е претърпял значителни повреди по корпуса и съседните товарни танкове. По предварителната оценка на БМФ за отстраняването на повредите са необходими около 5 милиона долара.

Още от България

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?