Проруски сепаратисти завзеха телевизията в Донецк

Проруски сепаратисти завзеха телевизията в Донецк

Проруски сепаратисти превзеха сградата на регионалната телевизия в Донецк в неделя. Това стана спонтанно по време на митинг в подкрепа на феверализацията на Украйна, предадоха световните агенции.

В демонстрацията участваха около 300-400 души и след призив на активист малка част от хората нахлуха в тв станцията след кратки преговори с милиционерите. Над сградата е издигнат флаг на самопровъзграсилата се Донецка народна република, а според твърденията на протестиращите в сградата са влезли инженери, които трябва да настроят хващането на руски канали, за да имало по-голяма обективност на отразяването на събитията в Югоизточна Украйна..

Според Ройтерс четирима маскирани сепаратисти с палки и щитове стоят пред входа на тв центъра и контролират достъпа в него, а вътре се виждали други в камуфлажни облекла.

Проруският митинг започна по-рано на площад "Ленин" в центъра на града с около 3 хиляди участници. Те настояваха за провеждане на референдум за федерализацията на Украйна и издигаха лозунги "Не на кървавата киевска хунта!" и "Прекратете окупацията на Донбас!" Активисти на Донецката народна република осигуряваха охраната на митинга, като обкръжиха площада.

В Харков по същото време имаше два митинга – срещу и в подкрепа на федерализацията на Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят