Русия, Украйна, ЕС и САЩ стигнаха до споразумение в Женева

Проруските сепаратисти ще се откажат от блокадите, но ще бъдат амнистирани

Проруските сепаратисти ще се откажат от блокадите, но ще бъдат амнистирани

Русия, Украйна, Европейският съюз и САЩ стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в Украйна по време на четиристранна среща в Женева, която продължи повече от шест часа.

 

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е приет документ за деескалиране на ситуацията в страната, който предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна.

 

Същевременно ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че Киев и Москва продължават да имат много различия, но са показали желание за конструктивен диалог.

 

"Ако не видим прогрес, няма да имаме друг избор освен да наложим по-строги санкции на Русия", каза Кери.

 

Москва иска федерализацията на Украйна, но проевропейското правителство в Киев е против тази идея, защото тя застрашава Украйна с разпадане.

 

Споразумението съдържа и призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

 

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, посочи Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

 

Лавров за пореден път отрече да има руски войски в Украйна и осъди операцията на Киев срещу проруските сепаратисти.

 

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, каза Лавров.

 

Джон Кери съобщи от своя страна, че всички страни са се съгласили да се въздържат от насилие.

 

Eвропейският първи дипломат Катрин Аштън каза, че "свободни и честни избори на 25-ти май е най-добрият начин, по който хората могат да изразят предпочитанията си".

 

"Ние оставаме ангажирани с единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза тя.

 

В срещата освен Лавров, Кери и Аштън, участва и украинският външен министър Андрий Дешчица. Участниците в четиристранните преговори са се договорили да продължат да се срещат в различни формати.

 

Преди това Лавров и Кери проведоха двустранна среща. Пред събралите се репортери двамата си стиснаха ръце, след което разговорът им продължи при закрити врати.

 

Срещата се проведе на фона на напрегната обстановка в източната част на Украйна, където проруски активисти окупираха сгради в редица градове, а правителството започна антитерористична операция.

 

Преди разговорите САЩ заплашиха при провал да наложат нови санкции срещу Москва, които освен физически лица, може да достигнат и до ключови икономически отрасли като мините, енергетиката и финансовите услуги.

 

В навечерието на срещата американският президент Барак Обама заяви, че Русия може да очаква още санкции, ако засили подкрепата си към сепаратистите в Източна Украйна.

 

"Това, което винаги съм казвал, е, че всеки път, когато Русия предприеме такива стъпки, насочени към дестабилизиране на Украйна и нарушаване на суверенитета ѝ, ще има последствия", заяви американският държавен глава в интервю за телевизия Си Би Ес.

 

"Решенията на г-н Путин не само са лоши за Украйна, а в дългосрочен план те ще бъдат лоши и за Русия", посочи американският президент.

 

Според Обама Русия не е заинтересована от каквато и да е военна конфронтация със САЩ, които имат въоръжени сили на по-високо ниво.

 

"Ние не се нуждаем от война", добави държавният глава на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят