Проруският лидер Янукович печели, Тимошенко още не признава поражение

Проруският лидер Янукович печели, Тимошенко още не признава поражение

Макар и с малка преднина, проруският опозиционен лидер Виктор Янукович печели президентските избори в Украйна. Това обяви в понеделник Централната избирателна комисия на базата на над 99% преброени бюлетини. Янукович води с 3.1% срещу министър-председателя Юлия Тимошенко, която обаче засега не е признала официално поражението си.

Лидерът на Партията на регионите Янукович ще остане победител на президентските избори, а преднината му пред Юлия Тимошенко само ще се увеличава, заяви пред Ройтерс представител от украинската Централна избирателна комисия (ЦИК).

"Обективно, водачът на изборите вече не може да се промени. Разликата може само да се увеличава", заявил Михайло Охендовский, член на ЦИК.

По думите му пълната картина от гласуването ще бъде съставена след получаване на резултатите от "крепостите" на Янукович в Крим и източния град Луханск.

Същевременно поддръжници на Виктор Янукович се събраха пред сградата на ЦИК в Киев, за да "защитят резултатите от изборите", съобщи ИТАР-ТАСС.

Докато разликата в полза на Янукович се топеше, Тимошенко запази подозрително мълчание и отложи за утре планираната пресконференция. Янукович я призова да признае загубата си и да не оспорва победата му.

"Юлия Тимошенко на няколко пъти каза, че дори и преднина от 10 гласа вече е победа. Ние се надяваме, че преднина от около 1 милион гласа ще е достатъчно убедителен аргумент тя да признае победата ни", каза Анна Герман, съветничка на Янукович.

От щаба на Янукович казаха, че паралелното преброяване, което са направили, показва, че той печели 48.96%, а Тимошенко – 45.41%.

Международните наблюдатели от различни организации оцениха положително организацията и провеждането на изборите като "ярка проява на демокрация". Спокойно можем да кажем, че Украйна издигна още по-високо равнището на изборните стандарти и че може да е добър пример за много други страни, обяви мисията наблюдатели на Европейския парламент.

Същевременно заради опасенията от евентуална дестабилизация на страната се чуха призиви и към двамата участници в изборите да приемат резултатите от тях. Председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Жоао Соареш, например, подчерта, че "украинските политически лидери трябва да се вслушват в присъдата на народа" и изрази надежда, че властта ще бъде предадена по мирен и конструктивен начин.

Официалните резултати сочат забележително политическо завръщане на 59-годишния проруски политик Янукович, който преди пет години бе пометен от Оранжевата революция. Тогава, в условията на масови протести и натиск от страна на ЕС и САЩ, неговата изборна победа бе анулирана заради разкрити груби фалшификации.

Сегашната победа на Янукович бележи завръщането на 46-милионната страна отново под руско влияние, след петгодишните битки между бившите съюзници Тимошенко и Юшченко и икономическата криза, превърнали "оранжевата" еуфория от 2004 г. в тежко разочарование.

И двамата кандидат-президенти обещават да подобрят отношенията с ЕС и с Москва, но Тимошенко все още минава прозапазно ориентиран политик.

Янукович едва ли ще настоява за присъединяване на Украйна към НАТО, което бе една от целите на Оранжевата революция, на която Москва най-остро се противопостави.

Политическите наблюдатели не се ангажират с твърди прогнози за по-нататъшните действия на Тимошенко на фона на незначителната преднина на Янукович. Те обаче са категорични, че победителят в президентските избори ще се сблъска с купища социално-икономически проблеми - празна държавна хазна, дългове, безработица, ниски заплати и пенсии.

В последните месеци заради противоречията между премиера Тимошенко и президента Виктор Юшченко така и не бе приет бюджета на Украйна за 2010 година.

За победа във втория тур е необходимо обикновено мнозинство на гласовете. Юлия Тимошенко вече заяви, че е готова да се бори за всеки глас, поради което остава интригата дали тя ще признае поражението си, ако ЦИК обяви за победител Янукович, или ще реши да обжалва резултатите от изборите в съда.

Руските компании ще спечелят от победата на Янукович

Победата на Виктор Янукович ще бъде от полза на "Газпром", "Лукойл", "Евраз груп" и други руски компании, които имат "значителни интереси" в страната, според анализ на "УниКредит груп", цитиран от агенция Блумбърг.

"Очакваме президентските избори в Украйна да окажат значително влияние на руските пазари", пише в понеделник Владимир Осаковски, шеф на стратегическия отдел на "УниКредит".

Новината за победата на Янукович доведе до спад на украинските държавни облигации до най-ниското им равнище от месец насам.

"Победа на смятания за проруски кандидат би била позитивна за "Газпром", който може да спечели от отпадането на политическия компонент в годишните преговори за цените на газа и транзитните тарифи за Европа", посочва "УниКредит".

Победата на Янукович ще е добре дошла и за петролните компании "Лукойл", ТНК- БП, производителя на стомана "Евраз", телевизионната компания "СТС Медия", чиито "планове за експанзия в Украйна най-вероятно ще получат подкрепа".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят