Проруският украински олигарх Фирташ ще бъде екстрадиран, но къде?

Виенски съд даде зелена светлина за предаването му на САЩ, но полицията го арестува по искане на Испания

Дмитрий Фирташ

Виенски съд даде зелена светлина за екстрадирането на украинския милиардер Дмитрий Фирташ в САЩ, но той в момента е арестуван на основание европейска заповед за арест, издадена от Испания. Окончателното решение къде ще бъде предаден е на австрийския правосъден министър. Делото придобива все по-сериозен геополитически оттенък, тъй като Фирташ е свързан с бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович, но също така е бил партньор на Пол Манафорт, първия шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Решението на съда дава възможност за потенциален съдебен процес в САЩ срещу един от най-богатите и могъщи хора в Украйна, а отгласът от процеса може прокънти от Вашингтон до Москва, отбелязва "Файненшъл таймс".

Фирташ, който в продължение на години сключваше газови сделки с Кремъл, бе задържан преди три години, малко след като Янукович падна от власт и избяга в Русия след революцията на Майдана. Той остана на свобода срещу парична гаранция от 125 млн. евро, но оттогава не е напускал Виена.

Американските власти искат екстрадицията му в САЩ по обвинение в даване на подкуп. На 21 февруари съд във Виена разреши екстрадицията, но няколко часа по-късно австрийската полиция го арестува във връзка с европейска заповед за арест, издадена от Испания.

Първоинстанционен съд в Барселона обвинява Фирташ в принадлежност към престъпна организация (става дума за "Соломонската" престъпна група, оглавявана от Семен Могилевич, който е в списъка на 10-те най-опасни престъпници, обявени от ФБР за международно издирване) и в пране на пари (10 млн. евро) в Испания чрез подставени лица.

Фирташ отрича всички обвинения и винаги е твърдял, че те са политически мотивирани.

През 2015 г. предходната съдебна инстанция отклони искането на САЩ за екстрадирането на Фирташ, като се съгласи, че то е политически мотивирано. Но сега апелативният съд във Виена призна, че "престъпленията, вменени на г-н Фирташ, нямат политически характер".

Фирташ, който е натрупал богатството си като партньор на руската държавна компания, която продава газ на Украйна и Европа, заяви по-рано, че администрацията на бившия американски президент Барак Обама се опитвала да го отстрани от политическата сцена в Украйна.

Връзките на украинския олигарх с бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Манафорт обаче могат да му осигурят могъщи съюзници сред сегашната президентска администрация в САЩ, пише британският в. "Гардиан".

Австрийският в. "Курир" допуска, че украинският бизнесмен може да бъде посредник между Путин и Тръмп.

Близкият до Тръмп Пол Манафорт в миналото е бил съветник на авторитарни лидери, включително Мобуту Сесе Секо в Заир, Фердинанд Маркос във Филипините и Виктор Янукович в Украйна. За помощта, която е оказал на партията на Янукович "Партия на регионите", той е получил 12.7 млн. долара, твърдят различни източници, но самият Манафорт отрича.

Има данни, че по време на работата си в Киев Манафорт е поддържал интензивни делови връзки с няколко влиятелни бизнесмени от постсъветското пространство. Сред тях е бил и Дмитрий Фирташ.

Според австрийския вестник основната дейност на Фирташ е била на посредник в съмнителни сделки.

В началото на 2014 г. състоянието му се оценява на 10 млрд. долара. При управлението Янукович олигархът е имал практически неограничено политическо влияние. Според някои слухове той е финансирал не само управляващата партия, но частично и опозицията. Най-голямата му известност се дължи на създадената от него компания "РосУкрЕнерго" – газов посредник, препродаващ туркменистански газ от Русия на украинската компания "Нафтогаз".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?