Поредна кръгла маса в София

Простестиращите вече обсъждат създаване на работни групи по сектори

Желю Желев, Гиньо Ганев, Огнян Герджиков и движение „Модерна България” започнаха да събират подписи за референдум

Простестиращите вече обсъждат създаване на работни групи по сектори

Част от протестиращите, които се събраха на кръгла маса в София преди седмица, организираха нови разговори в събота, на които отново да обсъдят конкретни исканияза промени в избирателния кодекс и мерки срещу монополите.

За разлика от първото им събиране, когато целта беше да се обобщят исканията към президента, вече се дебатира създаването на раборни групи, които с участието на експерти да анализират ситуацията в отделните сектори на икономиката.

„Приоритетът на втората среща е да започнем по сектори да се правят работни групи, които по някакъв начин да участват в някакъв вид надзори, надзорни съвети в държавата, но това трябва да бъдат специалисти, които да разбират от енергетика, право и всичко останало”, обясни един от самообявилите се организатори Кристиан Коев.

Режисьорът Андрей Слабаков, който бе едно от основните лица на първата кръгла маса, обаче този път не присъства, тъй като е засегнат от негативната обществена реакция към него след първата му поява.

Коев коментира още в събота, че предстои да се организират серия от срещи по групи, които да работят в областите, в които са специализирани. Той разкритикува провелите се преди ден консултации при президента Росен Плевнелиев, като подобно на лидера на БСП Сергей Станишев коментира разговорите, като част от все още несформирания обществен съвет.

„Там са казионни организации, които реално погледнато нищо не са направили 23 години и всичките организации, които са неправителствени са 100 и не знам колко организации, които се борят за някакви права. Не може тия казионни организации да представляват всъщност групите от хора”, заяви организаторът.

Гарабед Минасян от БАН пък коментира в рамките на кръглата маса, че за месец чудо с икономиката не може да се случи, сметките за ток ще продължават да растат. Затова и доходите са важни. Според него в обществения съвет има твърде много мнения, за да бъде продуктивен.

Президентът да настоява за налагане на мораториум на строежите в паркове

Междувременно природозащитникът Тома Белев, които също участваше в петъчните консултации, коментира в социалната мрежа Фейсбук случилото се при президента.

„За тези които не са разбрали - това не беше заседание на обществен съвет при президента, а консултации за правилата и бъдещата дейност на обществен съвет към служебния кабинет с мандат от 100 дни. Изказванията минаваха обратно на часовниковата стрелка. Някои участници се изказваха и си тръгваха, някой оставаха да чуят останалите. Президентът говори в началото и в края на дискусията.

Повечето участници поставиха въпроси свързани с несъвършенната нормативна база. Най-често използваните думи бяха протести, легитимност, отговорност, демокрация, избори, конституция, бедност, законност, съвети, равнопоставеност,отговорност, експертност, баба Марта, президент, дами и господа.

Легитимността на участващите беше засегната от няколко изказвания. Най-много ме впечатли КНСБ, които отрекоха правото на участие на част от седналите на масата, гледайки към работодателските организации, като виновници за кризата и заявиха, че не могат да седят на една маса с тях. (как ли са го правили до момента в тристранния съвет?)”, пише Белев.

Той уточнява и, че от името на коалиция „За да остане природа в България” той е поискал от президента Плевнелиев да настоява пред парламента „да поработи и приеме някой важни изменения в закони свързани с участието на граждани в процеса на взимане на решения, вкл. изборния кодекс”.

„На второ място поисках, като назначава служебен кабинет, да постави задачата за мораториум върху изсичането на вековните гори у нас, спиране застрояването на националните паркове (вкл. Пирин), започване обявяването на защитените зони от директивата за местообитанията и промени в правилниците на съществуващите колективни органи и съвети (над 60) с цел включване гражданите ефектвино в тяхната дейност и реалното им функциониране”, добавя Белев.

В Пловдив събират подписи за референдум за отзоваването на депутати

Междувременно в  Пловдив започна събирането на подписи за референдум за въвеждане на механизъм по отзоваване на депутати, съобщиха от Инициативен комитет на Движение „Модерна България”.

Целта на референдума е въвеждането на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове да става по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд срещу закони, който нарушават гражданските права. Движение „Модерна България” ще представи и идея за въвеждане на граждански листи в изборите, издигани чрез подписка от избиратели.

В Инициативния комитет за национален референдум участват бившият президент Желю Желев, Гиньо Ганев, който е председател на Сдружение „Конституционализъм и демокрация”, проф. Огнян Герджиков, председател на 39-то Народно събрание.

Съпредседатели и представляващи комитета са Борислав Цеков, който е един от идеолозите на Движение „Модерна България”, известният арабист проф. Владимир Чуков и варненският общински съветник Добромир Джиков. Членове на комитета са университетски преподаватели, журналисти, адвокати, представители на граждански и браншови организации, общински съветници от граждански листи. Сред тях са известният телевизионен водещ Иван Гарелов, председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев, оперният певец Любомир Дяковски и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?