Просто нормално поведение

Просто нормално поведение

“Светът трябва да знае, че когато всички страни пращаха евреите на смърт, една малка държава успя да спаси своите евреи.” – казва авторът на книгата ″Извън хватката на Хитлер” проф. Михаел Бар-Зоар.
Според него моралният подвиг на българския народ не е плод на случайност, а на дълбоката негова същност, която той нарича “българския дух”.

“Това е специалният манталитет на българите, които нямат никакви претенции да бъдат висша или нисша раса, а гледат на хората като равни.” ″Просто нормално поведение” коментира Филип Димитров в предговора си към книгата.

"Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия", гласи приетата в края на 19-и век българска конституция.

В началото на 21 век, в уж демократична България важи обратното: всеки, стъпил на българска територия, може да се окаже зад решетките.

Освен, разбира се, ако сте издирван от Интерпол международен престъпник. Тогава можете необезпокоявано да си влизате и излизате в България с камара фалшиви паспорти, да живеете и да се придвижвате свободно в ″страната на розите”, докато министърът на вътрешните работи забавлява журналистите с каламбури като ″Куйович, Муйович, Уйович”.

Но ако сте чужденец, поискал хуманитарен статут, българските власти със сигурност ще ви хвърлят в концлагера в Бусманци – българският Гуантанамо, цинично наречен ″Дом за настаняване на чужденци”.

Ще ви хвърлят там с месеци и дори с години без съд и присъда, без да сте извършили никакво престъпление, дори напротив - затваряйки ви там, властите извършват тежки престъпления по служба, престъпват всякакви закони, включително Конституцията на Република България и международните конвенции, които страната е длъжна да спазва.

Докато над 2 милиона българи живеят, работят и учат в чужди страни, чужденците в България рискуват да попаднат с месеци зад решетките на затвора в Бусманци заради изтекла виза или защото са поискали политическо убежище.

Зад решетките се оказват хора като 22-годишното арменско момиче Аревик, дошло да види приятеля си в България и поискало да се ожени за него.

Аревик е бременна и въпреки това, както и въпреки факта, че има право да се придвижва в страната, вече месеци е в затвора в Бусманци при непоносими човешки условия.

Но не само чужденци страдат от репресивните рефлекси на българските власти.

Жертва на полицейски, прокурорски и съдебен произвол е и 27-годишният български гражданин Максим Савов, незаконно държан в ареста вече четвърти месец.

А българските данъкоплатци ще имат ″удоволствието” да изплащат от джоба си стотици хиляди евро обезщетения на жертвите на произвола на облечени с власт, униформи и тоги, непознаващи ни българското, ни европейското право (виж случая с Максим Савов) или заради зулумите на некомпетентни (и не е изключено - корумпирани) служители на Държавната агенция за бежанците в България.

Най-страшното е, че случаи като тези на Максим и Аревик са стотици и отразяват ″нормалното поведение” на власти с милиционерски манталитет.

Слава Богу, и днес има достойни български граждани - не много на брой, но достатъчно, които се тревожат за нарушаването на правата на другите.

Защото те знаят, че правата на другите са гаранция за нашите собствени права.

И затова хора като Иван Кулеков, Яна Бюрер Тавание, Светла Енчева или Виктор Лилов организират на 6 юни в неделя от 11 до 13 часа протестен митинг пред дома - затвор в Бусманци. Подкрепете ги, не разрешавайте на бездушни бюрократи да съсипват човешки съдби само защото в главите им все още властва милиционерският манталитет.

Подкрепете техните искания за правни гаранции срещу произволната свръхупотреба на административното задържане на чужденци в България.

За да не се стига до абсурдни случаи като тези с Аревик или Ола.

Повече информация на блога на Светла Енчева.

Или в групата във Фейсбук.

Споделяне

Още от